LÄS MER: "Kul att vi får lite uppmärksamhet"

Inne i flådiga Rådhuset prisades de som stått för det extraordinära. Ingen underdrift att placera Tilda Schönbeck i den kategorin.

Hästtjejen som var med om en svår olycka 2013 tvingades ge upp sin stora passion men hittade en annan. I rullstolen och på basketplanen.

Artikelbild

| Joakim "Hobbe" Karlsson brinner för ungdomsidrotten och vill försvara Dolphins SM-guld.

– Jag fick träffa alla basketmänniskor och faktiskt se att man kan ha ett liv i rullstol. Det var verkligen en vändning, säger 26-åringen.

Pernilla Wiberg är imponerad av vad Schönbeck åstadkommit under sina tre år som basketspelare.

– Det kunde inte blivit ett bättre val. Jag testade på rullstolsbasket här ute på Tyska Torget under SM-veckan. Helt otroligt svårt, enerverande. Då har jag ändå spelat basket men allt försvann när du inte får använda benen, säger Wiberg.

Schönbeck som vunnit SM-guld med Dolphins och lyfter själv fram spelsinnet som en vass egenskap och drivs dessutom av en egenskap som hon delar med Pernilla Wiberg.

Artikelbild

| Två av Hästen-fantasterna i Dårarna på K.

Envisheten.

– Jag gav mig bara den på att jag skulle bli bra.

Artikelbild

| Adam Samnegård, Norrköping Söderköping GK.

Wiberg nickar och säger:

– Det är den bästa egenskapen för att bli elitidrottare.

Artikelbild

| Jonas Braam, Kimstad GoIF.

Den alpina ex-stjärnans stipendium innebär att Tilda Schönbeck tilldelas 20 000 kronor.

– Stolen gick sönder i helgen. Det kostar att laga, sedan kommer jag använda en del av pengarna på att betala resan när det är dags för landslaget att samlas, berättar Dolphinsspelaren.

Artikelbild

| Viktor Melin tog emot Carl Melins pris.

Som även fick se lagkamraten Joakim Karlsson prisas. 20 000 kronor från Jonas Jacobssons stipendiefond går till "Hobbe" som kombinerar spel i svenska rullstolsmästarna med att sitta i parasportföreningens styrelse.

– Det är alltid kul att vinna i lagidrott men det viktigaste för mig är ungdomssidan. Att se glädjen när de klarar av någonting som de inte trodde de skulle klara. Den lyckan får mig at brinna, säger Joakim Karlsson.

Artikelbild

Klas Isaksson heter mottagaren av Moa Martinsons minne. Stipendiesumman är på 140 927 kronor. Kommunens kulturstipendium för unga lovande talanger går till Carl Melin som får 40 000 kronor.