Vi vill ha majoritetsstyre i Norrköping

Vi kommer inte att vara ett stödhjul till Kvartettens politik.

Sophia Jarl är missnöjd med minoritetsstyret i Norrköping. Det moderata oppositionsrådet vill också förnya formerna för budgetdebatten.

Sophia Jarl är missnöjd med minoritetsstyret i Norrköping. Det moderata oppositionsrådet vill också förnya formerna för budgetdebatten.

Foto: Calle Slättengren

Debatt2019-10-28 10:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Under måndagskvällen debatterade kommunfullmäktige i Norrköping budget för 2020-2023. Kvartetten styr i minoritet men själva beslutet var odramatiskt eftersom miljöpartiet sedan tidigare uttalat stöd för Kvartettens förslag. Jag är kritisk mot att Lars Stjernkvist (S) valt att styra kommunen i minoritet: 

Jag anser att en kommun som har så stora ekonomiska besparingar framför sig behöver ett majoritetsstyre. Det är inte ansvarsfullt av Lars Stjernkvist att utgå ifrån att oppositionen, i det här fallet vi, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna, utan inflytande på Kvartettens förslag ska stödja dem i olika beslut . Under debatten frågade jag Lars Stjernkvist (S) hur han tänker sig att Kvartetten ska kunna få igenom de besparingar som de föreslår i äldreomsorgen utan att prata med oss moderater. Vi har under en lång tid tydligt signalerat att vi är beredda att hjälpa till ute i nämnderna men Stjernkvist viftar ofta bort vår uppriktiga vilja att samtala. Men att han kommer bli tvungen att förhandla med oss eller något av de andra oppositionspartierna är tydligt efter budgetdebatten. Vi kommer inte vara ett stödhjul till Kvartettens politik utan vi kommer kräva att vi får igenom moderata förslag. 

Jag har också synpunkter på hur budgetdebatten i fullmäktige går till. Hon anser att det ges alldeles för lite tid för respektive parti att presentera sina budgetförslag: 

Vi fick ingen presentation från Kvartetten på deras samlade budgetförslag och det har vi inte fått de senaste åren. De hänvisar istället till att diskussionerna om budgeten ska ske ute i nämnderna men rimligtvis borde de ju presentera hur de föreslagna ramarna för nämnderna slår ute i kommunens verksamheter. Jag ska föreslå att vi får en annan typ av ordning i budgetdebatten från och med nästa år.

Karta: Rådhuset