Lösningen för S finns inte någon annanstans

Då är det med största sannolikhet redan för sent.

Peter Kennerfalk har lång erfarenhet av fackligt och politiskt arbete på lokal och central nivå. Numera ser han sig som "gräsrot."

Peter Kennerfalk har lång erfarenhet av fackligt och politiskt arbete på lokal och central nivå. Numera ser han sig som "gräsrot."

Foto: Johan Ekfeldt

Debatt2019-12-04 09:57
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Efter att ha hört en av styreledamöterna efter partistyrelsens senaste möte säga att kommun och regionsföreträdarna gnäller alldeles för mycket förstår man hur långt dessa står ifrån varandra. Det måste kännas som öppna famnen från partistyrelsens sida till de som nu sitter och knåpar för att få sina budgetar att gå ihop.

Man kan nog utan överdrift säga att det inte finns någon förståelse mellan de olika nivåerna inom partiet för varandras argumentation eller förslag.

Ingen känner riktigt igen sig i finansministerns beskrivning om alla miljarder som regeringen satsar och det verkar inte som att partiledningen vill ta till sig suckarnas kör från de ansvariga runt om i landet.

Man skulle kunna säga att alla pratar för döva öron och anledningen tror jag är mycket enkel, ingen vill riktigt ta till sig att det är sant att opinionen sviker sossarna för första gången på hundra år. Jag anser att bådas verklighetsbeskrivning är riktig för kompatanterna verkar inom olika verkligheter.

Jag tror att det är dags för landets kommun- och regionsföreträdare att ta sig en riktig funderare på om statens ekonomi eller partistyrelsens övertro på att det finns bara en enda framkomlig väg.

För min del är jag övertygad om att lösningen för att gå stärkta in i nästa valrörelse är att inse att lösningen inte finns någon annanstans utan att man själva äger problemen och då även lösningen.

Lokala och regionala företrädare bör  ta fram tre frågor som man vill prioritera inför valet 2022 och kommunicera dessa med väljarna. Vem vet bäst hur problembilden ser ut i respektive kommun och landsting om inte de som är aktiva politiker på just den nivån och den delen av landet där de befinner sig? Vem vet bäst vad kommuninvånarna vill se för prioriteringar. Partistyrelsen eller den lokala organisationen?

Jag tycker man ska ha modet att vinna valet 2022 med början redan idag och inte sitta och vänta på utifall partistyrelsen ska komma till den insikten.

Det är dags att landets kommun- och regionpolitiker har modet och kraften att ta eget ansvar för vilka frågor som ger socialdemokratin ett bättre utgångläge inför valet.

Politik är att vilja förändring men se då till att det blir förändring utifrån de förutsättningar som finns.

För tro inte att det kommer underverk från centralt håll oavsett om dessa skulle vara av ekonomisk eller idépolitisk natur och för gudsskull vänta inte till partikongressen 2021. Då är det med största sannolikhet redan försent.

Finansminister Magdalena Andersson förekommer i dagens debattartikel.
Finansminister Magdalena Andersson förekommer i dagens debattartikel.