Ståltråd spänd över vägen: "Satt i huvudhöjd"

Uppspänd pianotråd både i halshöjd och benhöjd. Det är vad som mötte Arkösundsborna i helgen. Nu är händelsen polisanmäld.

Den här tråden satt uppspänd både i fothojd och huvudhöjt i Arkösund. Obehagligt, menar de som bor i området.

Den här tråden satt uppspänd både i fothojd och huvudhöjt i Arkösund. Obehagligt, menar de som bor i området.

Foto: Privat

Nyheter2019-11-11 10:45

På åtminstone två platser i Arkösund ska rostfri pianotråd ha spänts upp över vägen. Enligt de personer som Folkbladet pratat med handlar det om tråd till en längd av ungefär 40 till 50 meter. Tråden hittades under söndagseftermiddagen. 

–  Det var en som var ute med hunden som sa till mig att det satt tråd uppe, säger en person som väljer att vara anonym. 

Hen plockade ner tråden och tänkte först avvisa det hela som ett bussträck. Men under måndagen kom information om att det hittats tråd på fler platser i Arkösund. 

–  Den första satt vid kajen. Det var den som jag tog ner. Den började vid en lyktstolpe i huvudhöjd och sen ner över kajen över en bänk och ner i fothöjd, säger personen som bedömer att det rör sig om en ovanligare form av pianotråd. 

–  Just den här sorten kostar lite. Det är inget som man har hemma i varje garage, om man säger så. 

Tråden uppges vara ungefär en millimeter i tjocklek. 

–  Den är stark och helt omöjlig att se i mörkret. Det här är ju allvarligt.

Ingen person ska ha gjort sig illa på trådarna som det ser ut nu, men det kunde ha gått värre, menar Folkbladets källa. 

–  Om man har kläder på sig så går den ju av, då är det inget som skär in, skulle jag säga. Men om man kör in i den i halshöjd där man inte har skydd så är det en annan sak. Då är det inte lika roligt längre, säger hen. 

Den andra tråden hittade man uppsatt vid busshållsplatsen i Arkösund, ungefär där bussen vänder. 

Båda trådarna är nedplockade och polisanmälningar ska ha lämnats in. Nu hoppas Arkösundsborna att det inte dyker upp fler farliga trådar.

Har det hänt något liknande i Arkösund innan?

–  Nej, aldrig vad jag vet. Det här är världens bästa plats att bo på både under sommaren och vintern. Det är inget negativt om Arkösund alls utan den här händelsen som vi måste få upp ögonen för. 

Polisanmälningar har lämnats in och ärendet är just nu, enligt anmälarna, rubricerat som "försök till grov misshandel". Fenomenet med ståltråd över vägar är dock ingenting nytt. För två år sedan skadades en kvinna efter att ha cyklat in i ståltråd och slungats till marken i Västerås. Hon fick mindre blessyrer av händelsen, uppger Aftonbladet. 

2018 hittades också ett antal ståltrådar uppsatta över vägar i Karlstadsområdet. 

Folkbladet har försökt nå polisen för en kommentar.

På två platser i Arkösund har man hittat uppspänd ståltråd.
På två platser i Arkösund har man hittat uppspänd ståltråd.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!