I sitt medborgarförslag har Björn Esping många idéer om hur kommunen kan försköna och förbättra både för Söderköpingsborna men också för de turister som kommer. Han börjar med ett förslag om en glaskupol i Brunnsparken med åretruntöppet café.

– En plats där man kan träffas och även ordna möten. Jag skulle vilja koppla ihop Brunnsparken med Ramunderberget så vi får ett sammanhållande stråk, föreslår Björn Esping.

Han lämnade in sitt medborgarförslag för ett halvår sedan och antyder att det tagit lång tid innan han fått berätta mer om det. Först i förra veckan fick han föredra sina idéer för politikerna i kommunstyrelsen. Vid Brunnskyrkan föreslår han att det ska finnas en utescen för teater och annat på sommaren. Vid kanalen lite längre ner gick förr en roddfärja över till Ramunderbergssidan.

Artikelbild

| Serveringsvillan på galgbacken. Björn Esping ser gärna att man bygger upp den igen.

– Här skulle det vara fint att ha en färja i dag också. Antingen en linfärja som man drar sig över själv eller också kan det vara ett bra sommarjobb, funderar han.

Då man kommit över på andra sidan och är vid Ramunderberget så kan besökarna gå upp mot Galgbacken, idag finns där bänkar och bord på platsen för det gamla färjeläget. Vid sekelskiftet ersattes galgbacken av en serveringsvilla och den skulle Björn Esping gärna se att man bygger upp igen. Serveringsterrasserna finns fortfarande kvar.

– Det vore läckert att få till det och återskapa villan. Snickarna som gör allt annat i stan skulle kunna bygga den, jag har pratat med dem, säger Björn Esping.

Sedan kan besökarna fortsätta stigen västerut så kommer de till trappan på Ramunderberget. Vid Bergkällan på Ramunderberget kan det också vara ett naturligt stopp.

Artikelbild

| Bergskällan. Här behövs också en ny trappa.

– Tänk om man kan öppna källan och sälja äkta Söderköpingsvatten som fortfarande sipprar ut ur berget. Flaskor med egen etikett och allt, funderar Björn Esping.

Idéerna är många och en del har han prövat på företagare som tyckt det var intressant.

– Jag upplever detta som mycket spännande. En del av idéerna behöver andra näringsidgare in i, vi får tänka vidare på detta, sa kommunalråd Anders Bevemyr (S).