Det var på tisdagen som Länsstyrelsen Östergötland beslutade om eldningsförbud från och med onsdag den 24 april klockan tio. Orsaken är den tilltagande torkan efter det högtryck som legat över länet i närmare en vecka samt liten nederbörd den senaste tiden. Detta har också lett till ett antal skogsbränder runtom i landet och här i länet: det har brunnit i skogarna utanför Tjällmo och på tisdagen tog det sig i skogen nära Vrinnevisjukhuset.

Det hör inte till vanligheterna att eldningsförbud införs så tidigt som i april.

– Det är väldigt tidigt. jag har inte varit med om ett så tidigt förbud under min tid här i alla fall, säger Sylvia Rydström, Stabs- och kommunikationschef på Räddningstjänsten Östra Götaland (RTÖG) till Folkbladet.

I samband med eldningsförbudet tog Länsstyrelsen Östergötland också beslut om att tidigarelägga övervakning med skogsbrandflyg på grund av brandrisken vilken började redan på tisdagen.

Även detta är mycket tidigt: exempelvis rapporterar SVT Örebro om att brandflyget satts in även i den regionen.

– Under mina 13 år har jag aldrig varit med om att vi börjat flyga redan i april, säger piloten Göran Lennström till SVT Örebro.

Det tidiga eldningsförbudet har gjort att många frågat sig hur det kommer att bli med valborgsmässofirandet nästa tisdag. Sylvia Rydström kan inte kan svara på hur dessa brasor kommer att påverkas.

– Vi har sagt att vi avvaktar med det beslutet några dagar för att se om det blir någon väderförändring, vi får hoppas på ordentligt med regn, säger Sylvia Rydström som tillägger att det beslutet kommer att fattas gemensamt av länsstyrelsen, de olika räddningstjänsterna samt polisen.