Föredragsserien Retro har hållit på ett tag nu och brukar innehålla intressanta föreläsare som ger historiska perspektiv på de mest vitt skilda ämnen. Nu har turen kommit till badkläder – något som varit sprängstoff i vissa tider och är det fortfarande på vissa platser (bikini var exempelvis förbjudet i USA fram till 1965). Det är också det sista Retro för säsongen.

Namnet på föredraget är "Badkläder, badbrallor och bikinis – en kroppslig kulturhistoria" och äger rum på Stinsen på måndag kväll (6 maj). Föredraget hålls av Marianne Larsson, fil dr i etnologi och intendent vid Nordiska museet i Stockholm med fokus på kläder, kropp och friluftsliv. Hon har också skrivit en bok i ämnet: nämligen boken "Män i baddräkt – en kroppslig kulturhistoria."

I beskrivningen av föredraget står att läsa: "Badkläder är ett spännande ämne eftersom det ställs stora krav på form och material. Plaggen ska både skyla kroppen och visa upp den, tåla vatten och sol, inte krympa och inte töja sig. Oavsett modets svängningar ska bäraren känna sig fin i vått och torrt.".

Artikelbild

| Badklädseln och synen på nakenhet har förändrats över tid.

Så lagom till att badsäsongen anas någonstans där framme kan man alltså få ett breddat perspektiv på det här med badkläder och synen på kroppen: på Stinsen, måndag. Föreläsningen är ett samarbete mellan Folkuniversitetet och Kulturkontoret i Söderköping; entrén är fri.