Hon får årets kulturstipendie i Söderköping

Den 9 november blir det kulturfest i Söderköping. Då ska ett kulturpris, ett stipendium och ett hederspris delas ut.

Årets kulturstipendiat  är 19-åriga Elsa Forsberg.

Årets kulturstipendiat är 19-åriga Elsa Forsberg.

Foto: Janne Danielsson/SVT

Nyheter2019-11-01 15:00

I Söderköpings kommun delas det årligen ut ett Kulturstipendium på 5 000 kronor som uppmuntran till en ung lovande kulturutövare i Söderköpings kommun, samt ett Kulturpris till någon som utfört en "berömlig gärning inom kulturområdet" i kommunen. Priset består av ett konstverk av en lokal konstnär. 

I år ska det även delas ut ett hederspris i Tord Kempes minne, en mångkunnig konstnär som under många år bodde och verkade i Söderköping. Utmärkelserna kommer att delas ut på lördagen den 9 november i samband med firandet av Stinsens 20 års jubileum. 

Årets kulturstipendiat är 19-åriga Elsa Forsberg. Elsa beskrivs som en tjej som älskar att spela teater. Under uppväxten i Söderköping kom inspiration och möjlighet att få stå på scen från Kulturskolan och Teater Sythercopie. Elsa medverkar i TV-serierna ”Andra Åket” och ”Sjukt Oklar” som sänds SVT.   

Kulturpriset tilldelas Stig Jacobsson. Från hösten 2004 har Stig Jacobsson hållit cirka 4 musikföredrag per termin i Söderköping. Höstens tema är ”Den romantiska solokonserten”.

Hederspriset i Tord Kempes minne tilldelas Rolf Larsson. Motiveringen lyder: För sin mångåriga gärning som bygghantverkare med kulturhistoriska hus och byggnadsvård som specialitet. Med sin djupa kunskap om äldre byggnadstekniker och sin stora hantverksskicklighet har han bidragit till att bevara flera av Söderköpings viktiga kulturhistoriska miljöer. 

Pristagarna utses av representanter från Servicenämnden i samråd med Kulturkontoret i Söderköping. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!