Kikaren vid utsikten är ny för i år. Den kom på plats i juni och har under sommaren varit populär bland besökare.

– Det är ett kul sätt att se staden. Man ser mer och längre och väldigt detaljerat, man kan se långt ut på landsbygden. Där finns också en skylt som talar om vad det är man ser, säger Monica Stangel Löfvall på Kulturkontoret och Medeltidcentrum.

Det är en vridbar dubbelkikare som är anpassad för stående, rullstolsburna och barn.

– Vi vill att fler ska upptäcka vår fina stad, säger Monica Stangel Löfvall.

Kikaren är också en del av den utmanande höghöjdsvandringen ”318 steg” som även den är ny för i år. Under den guidade vandringen uppför Ramunderbergets 318 trappsteg berättas det om Söderköping och med hjälp av kikaren kan staden upptäckas. Onsdag den 9 augusti anordnas den sista av sommarens höghöjdsvandringar.

En annan av sommarens nyheter, som också den lockat en del nyfikna, är modellen av Sankt Ilians kyrka vid Kanalhamnen.

– Det är ett intressant inslag eftersom det var där kyrkan låg, i samma vinkel som modellen är uppställd i, säger Monica Stangel Löfvall.

Installationen kommer att stå kvar året runt och visar hur kyrkan kan ha sett ut på 1300-talet. Den är gjord i corténstål vilket ger den en orangefärgad fasad som liknar tegel, det material kyrkan troligtvis var byggd av. Plåten är vattenskuren. Med hjälp av en hård vattenstråle har kyrkans detaljer, så som fönster och dörrar, skurits ut.