Har ni funderat på om ni ska cykla eller springa Vikbovändan i år men tvekar? Läs detta om Emil och bli inspirerade.  

33-årige norrmannen Emil Gundersen från Larvik-Norge bytte skutan på sjön mot Vikbolandets vyer 2009. Han bor med sina två barn och hundar på landet och jobbar inne i Östra Husby på Apptek som säljare. För några veckor sedan följde han med sin arbetsgivare till ett informationsmöte och sponsorkväll om Vikbovändan. 

Hade du tänkt springa loppet innan?

– Nej, jag hade ingen tanke på det. Men jag sa till Frida Södermark (en av arrangörerna, reds. anm.) att om du hjälper mig att lägga upp träningen så springer jag, så helt plötsligt var jag anmäld. 

Har du sprungit maraton förut?

– Nej, som längst har jag sprungit fem kilometer, säger han och skrattar.

Men tillsammans med arrangörerna av loppet Frida Södermark och Elmina Saksi har de nu lagt upp en träningsplan. På nio veckor ska Emil förbereda sig för att kunna springa hela loppet på sex timmar.  45 träningspass på 65 dagar är inplanerade.

Vad är det som driver dig att genomföra det här? 

 – När jag har sagt att jag ska genomföra något så gör jag det. Jag har en enorm tävlingsinstinkt och ett rejält pannben. Men bra support och pepp behövs också och jag får hjälp av Frida och Elmina.

Dessutom har Emil fått tillgång till Helhetshälsans hus, där han har gym och massörer för att på bästa sätt kunna ta hand om kroppen så att det ska gå att genomföra loppet..

För att peppa sig själv extra har Emil valt att som en del av satsningen samla in pengar till organisationen Aldrig Ensam. Det är en ideell organisation som startades av Charlie Eriksson 2013 för att bidra till en mer öppen dialog kring psykisk ohälsa. Syftet är att sprida information och kunskap för att bryta tystnaden och alla tabun. Alla kan drabbas, både en själv, anhöriga och vänner.

Emil har själv erfarenhet av en depression och vet hur viktigt det är att våga prata om det. Han hade själv svårt att acceptera att depression faktiskt är en sjukdom och att det är sjukdomen som gör att man mår dåligt. Öppenheten är viktig för att kunna ta bort skammen kring psykisk ohälsa. 

– Jag märker att när jag vågar berätta om min egen depression så vågar andra också öppna sig om sitt eget mående och sina erfarenheter.

Emils arbetsgivare skänker pengar för varje kilometer som han och de andra på företaget tränar inför loppet och sedan under själva loppet. Målet Emil satt är att få ihop 20 000 kronor till Aldrig Ensam. 

Det går att följa Emils träningsresa inför loppet via Instagram: emil.wiik.gundersen. Han välkomnar alla som vill att hänga på träningen och även springa loppet.