Så här ser skolans nya konstverk ut

Under onsdagen var det premiär för en ny skiss-utställning på Konstmuseet. Skisserna visar hur Klingsborgsskolan nya konstverk kommer att se ut.

Konstverken kommer att placeras vid skolans entré.

Konstverken kommer att placeras vid skolans entré.

Foto: Victor Berlin

Kultur2019-11-21 06:00

Skolans nya konstverk beräknas att var på plats under sommar/höst 2020. Än så länge får man nöja sig med att titta på skisserna. Mattias Åkeson som är intendent för offentlig konst i Norrköping har arbetat med projektet:

– Karin Zieden från Norrevo och jag har jobbat med att få till ett gestaltningsprojekt på Klingsborgsskolan. Vi hade en utlysning och fick in 65 intresseanmälningar från konstnärer som ville vara med, säger han.

65 anmälningar sållades ner till tre konstnärer som fick göra skisser. Ida Pettersson vann uppdraget. 

– Jag har inte jobbat med offentlig gestaltning i Norrköping –  än. Eftersom jag är härifrån så är det jätteroligt att få göra det här, säger Ida Pettersson.

I sitt förslag har Ida tagit sig an hela skolans entréplats, med tre olika konstverk. Alla anspelar på boken ”Drottningens juvelsmycke”, som delvis utspelar sig i Kolmården. 

– Jag bodde i Krokek när jag var liten, så jag åkte tillbaka till några ställen där jag tänkte att jag kunde hämta någonting. Jag åkte till Rejmyre och Kolmården och fascinerades återigen av de fantastiska marmorbrotten som finns där. Det är en ganska mytisk plats. Dessutom sades det att det bott ett naturväsen som hette Tintomara där, säger Ida Pettersson.

Tintomara är en karaktär i Karl Jonas Love Almqvists bok ”Drottningens juvelsmycke”. 

– Det är som en blandning av man och kvinna, natur och kultur. Jag ville också göra något som hade med lekfullhet och skydd att göra, något som kunde aktivera ungdomarna på platsen.

Inspirationen resulterade i verken: Tintomaras spegel, Tintomaras Följeslagare och Tintomaras gömma, alla gjorda i olika material.

– Tintomaras spegel är en vattenspegel som är gjord av Kolmårdsmarmor. Tintomaras följeslagare är stora kulor gjord i rostfritt. Tittar man ner på den ser man sig själv 5 gånger, man blir uppdelad. Gömman är stor, den är gjord i fiberbetong, den kan man klättra in i och gömma sig i, säger Ida Pettersson.

Utställningen om skolans framtida konstverk går att se till och med januari på Konstmuseet.

– Jag tror att allmänna besökare kommer att komma och titta. Det finns ett jättestort intresse för vad som händer med offentlig konst i Norrköping, säger Mattias Åkeson.

– Det här blir jättehäftigt, det är Norrköpings största högstadieskola – det är 450 elever som går där nu, avslutar Karin Zieden, Norrevo fastigheter.

Konstnären Ida Pettersson kommer ursprungligen från Norrköping.
Konstnären Ida Pettersson kommer ursprungligen från Norrköping.
Karta: Norrköpings Konstmuseum
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!