– Den sitter på plåttaket där ute vid maskinerna, där trivs den bra, för än har den inte gett sig iväg, konstaterar Ola Theorell och pekar upp mot ett av taken på gården belägen utanför Igelfors. Och mycket riktigt där i solen ligger en duva. Huvudet är nerborrat mellan fjädrarna, men så hörs plötsligt ett ljud. Då sträcker den upp halsen och spejar.

– Jag är mest orolig att någon stor rovfågel ska komma och ta den, tillägger Ola.

Så slår han sig ner i trädgården tillsammans med hustrun Lilian för att berätta om hur det gick till när de fick den oväntade hyresgästen, som är en ringduva. Det var förra torsdagen i samband med det enorma åskoväder som drog in över Finspång med omnejd, som den gav sig till känna.

Artikelbild

| Där uppe på plåttaket sitter den. Lilian Theorell pekar på den lilla hyresgästen som verkar trivas i Igelfors.

– Jag var i verkstaden och så såg jag plötsligt duvan stå bakom mig. Jag trodde så klart att den var skadad eftersom den inte flög i väg. Så upptäckte jag att den hade tre ringar, två på vänster ben och en på höger, säger han.

Hustrun Lilian som har ett stort djurintresse, började genast att googla på märkta ringduvor.

– Det stod att man skulle försöka fånga in dem och avläsa ringarna. Så jag plockade fram kattburen och det var inte särskilt svårt att få tag på duvan. Den var blöt, mager och trött, säger hon.

Utifrån bokstäverna på ena ringen, Dan, gick det att tyda att den var hemmahörande i Danmark. Men siffrorna som står på de andra ringarna har hon inte lyckats tyda.

Artikelbild

| Lilian Theorell ser till att ringduvan har tillgång till mat och vatten.

– Jag läste vidare och fick veta att man skulle ha dem kvar två dygn om de var utmattade och ge dem mat. Och den var framme och åt och drack. Sedan skulle man släppa ut dem. Precis så gjorde jag. Men den flög inte särkilt långt. Den satte sig på ett av taken och putsade sina fjädrar, berättar hon.

Men så en kväll försvann den och paret Theorell trodde att den letat sig tillbaka till Danmark. Men icke, klockan tio dagen efter satt den på plåttaket igen. Och den vanan har den nu lagt sig till med.

– Min dotter har kollat på en sida för efterlysta märkta ringduvor, men ingen med de siffrorna fanns med. Så vi måste nog leta upp ytterligare något forum där vi kan få hjälp att ta reda på var den hör hemma. För det är ju någon som äger den och kanske saknar den, säger Lilian.