Pappan anmäler åklagarna till JK

Turerna i högskoleprovsmålet går vidare, nu kräver även storebrodern att få tillbaka sina mobiltelefoner - och pappan anmäler åklagarna till JK.

Nu vill även 27-åringen ha tillbaka sina mobiltelefoner och USB-minne.

Nu vill även 27-åringen ha tillbaka sina mobiltelefoner och USB-minne.

Foto: Polisen förundersökningsprotokoll

Norrköpings kommun2019-10-08 06:45

Efter att Norrköpings tingsrätt beslutat häva beslaget av den yngre broderns mobiltelefon, hölls under måndagen förhandling där den äldre brodern begärt att beslaget av hans mobiltelefoner också hävs och återlämnas till honom.

 Men Anna Lander, åklagare vid Ekobrottsmyndigheten motsätter sig att de återlämnas och vill istället att de ska förverkas.

–  En av mobiltelefonerna var den som han hade på sig vid tillslaget och som har använts när brotten begåtts.

Dessutom har ett USB-minne som beslagtagits en stor betydelse i målet.

–  Eftersom vi tror att HP-hjälpen har sin mejlkonversation i telefonen och man måste ha själva USB-stickan för att låsa upp telefonen och kunna logga in i mejlprogrammet och det finns risk för att 27-åringen förstör bevis om han får tillbaka telefonerna eller USB-minnet, säger Anna Lander.

Ekobrottsmyndighetens IT-forensiker lyckades inte ta sig in i telefonerna, trots hjälp från Polisens Sektion för Särskilda Insatser, SSI och Interpol. Enligt uppgift till Folkbladet anlitade myndigheten till slut det Israeliska säkerhetsföretaget Cellebrite, för en kostnad på cirka 25 000 kr per telefon. Men inte heller Cellebrite lyckades ta sig in i telefonerna

Att man nu begärde förhandling för att häva beslaget handlar om tid. Och för att åklagaren inte ska dra ut mer på tiden.

 –  Det var för att få det gjort, säger 27-åringens advokat Edward Lundqvist.

Tingsrättens beslut kommer dock inte förrän på fredag, lång tid i sammanhanget kan tyckas.

–  Jag har inga kommentarer kring det, säger Edward Lundqvist.

De båda brödernas pappa anmälde på måndagen åklagarna Per Hedman och Anna Lander vid Ekobrottsmyndigheten för brott mot efterforskningsförbudet.

Detta efter att personer lämnat information till journalister under förutsättning att deras identitet inte röjs. Men i förundersökningen har förhör hållits där polisen har efterforskat de anonyma källorna till bland annat programmen i Sveriges Television och Sveriges radio, där uppgifter från anonyma personer förekommer liksom personer som intervjuats anonymt, skriver pappan i anmälan till Justitiekanslern.

Rättegången vid Norrköpings tingsrätt, som tas om efter att dåvarande domare och lagman ansetts jävig, är planerad till i slutet av januari eller i början av februari nästa år.

– Efter beslutet i beslagsfrågan tagits, kommer det då att vara lugnt fram till rättegången startar?

–  Det vill jag inte kommentera, säger Edward Lundqvist.

Karta: Norrköpings tingsrätt
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!