Norrköpings skolor under rikssnittet

Behörigheten till gymnasiet har minskat något i Norrköping. Samtidigt har niondeklassarnas meritvärden förbättrats en aning. Det visar SKR:s årliga rapport för grundskolan. "Att öka gymnasiebehörigheten är vårt absolut största fokus", säger Sofie Lindén, utbildningsdirektör.

Att öka gymnasiebehörigheten är a och o menar Sofie Lindén, utbildningsdirektör,

Att öka gymnasiebehörigheten är a och o menar Sofie Lindén, utbildningsdirektör,

Foto: Henrik Jonsson

Norrköpings kommun2019-12-02 12:00

Sveriges kommuner och regioner (SKR) släppte i dagarna rapporten Öppna jämförelser som beskriver grundskolans resultat utifrån olika nyckeltal.

Rapporten bygger på uppgifter för läsåret 2018/19 och visar att Norrköpings niondeklassare presterade ungefär på samma nivå som året innan.

Behörigheten till gymnasiet minskade något, från 82,8 procent till 81,1 för samtliga skolor, och från 77,6 procent till 77 för de kommunala skolorna.

Behörigheten ligger något under rikssnittet som är 84 procent.

– Att öka gymnasiebehörigheten är vårt absolut största fokus. Det är ett långsiktigt arbete och ingen quick fix. I det arbetet ser jag att undervisningen är central, vi ska fortsätta att utveckla undervisningen och fokusera på framgångsrika undervisningsmetoder som är forskningsbaserade. Här har vi kommit en bit på vägen och vi kan till exempel se att riktade projekt som har genomförts på vissa skolor har gett resultat. Det gäller att hela tiden analysera samt sprida och implementera goda metoder genom till exempel kollegialt lärande, säger utbildningsdirektör Sofie Lindén i en kommentar på kommunens hemsida.

När det gäller niondeklassarnas meritvärden så har de blivit lite bättre, från 224 poäng i fjol till 226 i år för samtliga skolor i Norrköping, och från 213,2 poäng till 218,4 för de kommunala skolorna. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!