Lägre hus i historiskt kvarter i city

I det omarbetade förslaget för ny bebyggelse vid Gamla Rådstugan har huset ut mot Järnbrogatan blivit lägre än tidigare planerat.

De nya husen på parkeringen bakom Tvål-Jockes ska underordna sig omgivande byggnader, som det stora Eschelsonska huset.

De nya husen på parkeringen bakom Tvål-Jockes ska underordna sig omgivande byggnader, som det stora Eschelsonska huset.

Foto: Susanna Beskow Norgren

Norrköpings kommun2019-09-08 07:00

Detaljplanen, som ska upp i samhällsplaneringsnämnden, ska möjliggöra nybyggnation vid Tvål-Jockes hus och mot Knäppingsborg.

Hela kvarteret Gamla Rådstugan utgör byggnadsminne sedan 1978, med fokus på befintliga värdefulla byggnader.

Kvarteret har tidigare varit kringbyggt. Det aktuella området har varit en lucktomt, som nu återigen ska bebyggas, med nya hus mot Skolgatan och Järnbrogatan.

Bebyggelsen kan innehålla centrumverksamhet med lokaler i markplan, kontor och bostäder.

I det första förslaget från Castellum reste sig bland annat ett fem våningar högt hus vid Järnbrogatan. Flera instanser menade att byggnadsvolymen var för stor och inte anpassad till andra byggnader i kvarteret.

I det omarbetade förslaget blir det nu två nya byggnader i respektive tre våningar mot Järnbrogatan, varav den översta som vind, och fyra ut mot Skolgatan, också där med den översta som i huvudsak vind.

På så sätt ska byggnadshöjden komma att uppfattas som två respektive tre våningar.

Bebyggelsen har också omgestaltats och föreslås i huvudsak utföras i puts, med sadeltak, och möjlighet till takkupor.

Enligt Anders Granberg, projektutvecklare vid Castellum, avvaktar man nu vad som händer med detaljplanen innan man går vidare.

I samråd med länsstyrelsen har man arbetat fram något som bättre underordnar sig det stora Eschelsonska huset, som ska vara dominant.

Höjderna på husen ska följa höjden på husen i Knäppingsborg och sedan falla höjd mot Hästskodammen, till lägre bebyggelse.

Det blir två huskroppar som är ihopbyggda med varandra.

– Vi har haft samråd tillsammans med planläggare på kommunen och länsstyrelsen, för att det inte ska bli några rekyler. Vi är överens om höjdsättningarna, säger Anders Granberg.

Martin Heidesjö, planarkitekt vid samhällsbyggnadskontoret, tycker att det är logiskt att platsen bebyggs. Han refererar till stråket från shoppingkvarteren över Hörsalsparken och Gamla torget till Västgötegatan och universitetet.

– I det här stråket har det byggts och förändrats ganska mycket och hittills verkar det som att det vi förutspådde kring Västgötegatan fungerar väl, och att vi krävt en hel del lokaler längs med gatan har slagit väl ut också, säger Martin Heidesjö.

– Det är ett led i det, att förstärka det här stråket.

Kvar att göra något åt är Gamla torget, där en tanke är att minska ytan för fordonstrafik.

Lucktomten med närhet till Knäppingsborg ska återigen bebyggas.
Lucktomten med närhet till Knäppingsborg ska återigen bebyggas.
Karta: Järnbrogatan
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!