Invigningen av Bråvallagymnasiet

Många fanns på plats när Bråvallagymnasiet invigdes på fredagen, däribland utbildningsminister Anna Ekström (S).

Kikki Liljeblad (S), utbildningsnämndens ordförande höll tal på invigningen av Bråvallagymnasiet framför de flera hundra gästerna.

Kikki Liljeblad (S), utbildningsnämndens ordförande höll tal på invigningen av Bråvallagymnasiet framför de flera hundra gästerna.

Foto: Patrik Selsfors

Norrköpings kommun2019-09-06 19:00

Utanför entrén till Bråvallagymnasiet ligger en röd matta utrullad och på denna står projektledaren för Bråvallagymnasiet Leila Gros tillsammans med rektorn Christian Zoffel och välkomnar alla de som kommer för att närvara på den officiella invigningen av Norrköpings nya yrkesgymnasium. 

Leila Gros hinner med några ord med Folkbladet innan hon måste in för starten av invigningen.

Ni har varit igång några veckor nu, funkar allt som det är tänkt?

– Ja, allt har gått enligt planerna. Det är fullt på våra kurser och vi har haft bra söktryck på våra utbildningar, vi har nu någonstans runt 750 elever, säger Leila Gros.

– Sedan måste jag säga att näringslivet här är fantastiskt, vi har ju viktiga samarbeten med Holmen, Alfredsson transport, Rejmes och Hyresbostäder som höjer nivån.

Inne i lokalerna är det en påtaglig mingelkänsla i väntan på starten. En brassensemble från De Geergymnasiets musiklinje ledd av David Svärd spelar och sedan framför elever från dansgymnasiet på De Geer flera dansnummer.

Därefter radar talarna upp sig. Utbildningsdirektören Sofie Lindén talar om den där känslan i magen man får av att lyckas.

– Jag hoppas och vet att denna skola kommer att ge varje elev känslan av att lyckas genom den fantastiska personal som finns här, säger Sofie Lindén innan Kikki Liljeblad (S), ordförande i utbildningsnämnden tar vid.

– Jag håller med om att känslan att lyckas är viktig men för att lyckas behöver man också ha mod och det tycker jag att vi i Norrköping har i och med denna och andra satsningar, påpekar Kikki Liljeblad.

Dagen till ära finns utbildningsminister Anna Ekström (S) på plats, hon får hålla det egentliga invigningstalet och slår fast att utan yrkesprogram stannar Sverige.

– Vi är helt beroende av yrkesutbildad arbetskraft till industrin, tjänstesektorn och välfärden. Bråvalla är ett yrkesgymnasium som verkligen behövs, betonar Anna Ekström som även hyllar alla de yrkeslärare som lämnat sina yrken för att undervisa de unga.

Själva invigningen är lite ovanlig: det handlar inte om att klippa band utan här får Anna Ekström istället på sig VR-glasögon för att genomföra en virtuell svetsning, assisterad av eleven Jacob Söderberg på industritekniska programmet, vilket hon gör med den äran även om det tar lite tid.

– Berätta inte om det här för Stefan (Löfven, förf. anm), skrattar Anna Ekström.

Så är då Bråvallagymnasiet officiellt invigt.

Projektledaren för Bråvallagymnasiet Leila Gros hälsade tillsammans med rektorn Christian Zoffel gästerna välkomna.
Projektledaren för Bråvallagymnasiet Leila Gros hälsade tillsammans med rektorn Christian Zoffel gästerna välkomna.
Karta: Bråvallagymnasiet
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!