Enligt tidningen, som tar upp frågor som rör människor som hyr sin bostad, ska pengarna, enligt Lars Stjernkvist (S), gå till nya bostadsområden.

– Norrköping växer kraftigt och vi har väldigt höga kostnader i nyproduktionen. En del av vinsten som Hyresbostäder har gjort använder vi för att utveckla och bygga nya bostadsområden och även integrera nya LSS-boenden, säger han till Hem&Hyra.

Tidningen beskriver hur Hyresbostäder förra året sålde drygt 300 radhuslägenheter i Klockaretorpet i Norrköping, något som gav en vinst på 230 miljoner kronor. Hälften av den summan tar nu alltså kommunen ut – plus 16,7 miljoner kronor i form av ett koncernbidrag.

Något som möter stark kritik från Hyresgästföreningen, som protesterar.

– Vi tycker att det är åt helsicke för mycket. Även om uttaget inte är olagligt så tycker vi att det är helt fel. Allmännyttans roll är ju bostäder, det är inte att hålla skattetrycket nere. Om verksamheten inte påverkas, varför tog man inte ut 200 miljoner? undrar Björn Johansson, regionordförande i Hyresgästföreningen sydost, som hellre ser att pengarna stannar i bolaget:

– De behövs till att bygga och renovera mer och att pressa kostnaderna så att folk har råd att bo. Särskilt nu när bostadsbyggandet har börjat gå ned och det är då allmännyttan ska fortsätta bygga, säger han.

Lars Stjernkvist är av en annan uppfattning.

– Det är en avvägning man gör. Bolaget behåller ändå 130 miljoner, säger han till Hem&Hyra.