Vägföreningarna accepterar inte förslaget

Vägföreningarna accepterar inte det förslag som kommunen tagit fram gällande ansvaret för vägar i Norrköpings ytterområden. Det skulle kunna få förödande konsekvenser menar de. "Politikerna måste ta sitt ansvar här", säger Sture Valund, ordförande i Åby-Jursla vägförening.

Sture Valund, ordförande i Åby-Jursla vägförening, har tillsammans med nio andra vägföreningar i Norrköping skickat en skrivelse till kommunen där de uttrycker sitt missnöje med det framtagna förslaget.

Sture Valund, ordförande i Åby-Jursla vägförening, har tillsammans med nio andra vägföreningar i Norrköping skickat en skrivelse till kommunen där de uttrycker sitt missnöje med det framtagna förslaget.

Foto: Hanna Petersson

Norrköpings kommun2019-11-11 17:00

Norrköpings kommun presenterade nyligen ett nytt förslag gällande vägföreningarna och deras verksamhet.

Flera vägföreningar har i många år kämpat för ett kommunalt övertagande.

Ett övertagande som kommunen nu vill slopa för spara pengar.

Istället vill de att vägföreningarna ska få ännu större ansvar och även ha hand vägbelysningen.

Dessutom vill de dra in det kommunala bidraget som vägföreningarna får.

Kommunfullmäktige ska fatta beslut i frågan senare i vinter.

Vägföreningarna var tidigt ute och kritiserade förslaget och nu har de gått samman och skickat in en gemensam skrivelse till kommunen.

De skriver att de inte accepterar det tjänstemannaförslag som tagits fram. 

Istället vill de att kommunen väntar med beslut i frågan tills ekonomin har vänt.

– Vi är eniga i frågan och kommer fortsätta kämpa för vår sak. Det här är en rättvisefråga. Vi förstår att man behöver göra besparingar och det kanske inte går att sjösätta det här just nu. Därför har vi sagt att det är bättre att avvakta med beslut i övertagandefrågan något år, tills ekonomin har vänt. Och att ta på oss mer ansvar är vi inte villiga till, säger Sture Valund, ordförande i Åby-Jursla vägförening.

"Att ta över mer verksamhet än det vi har i dag skulle vara förödande för oss ekonomiskt och praktiskt klarar vi inte detta", skriver vägföreningarna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!