Stadsarkivet visade upp gömda skatter

I går hade Norrköpingsborna chansen att blicka in i det förflutna. Då arrangerades nämligen Arkivens dag på stadsarkivet.

Pernilla Matsson och Micaéla Rauséus på stadsarkivet visade upp några av de historiska dokument som folk kunde ta en titt på under Arkivens dag.

Pernilla Matsson och Micaéla Rauséus på stadsarkivet visade upp några av de historiska dokument som folk kunde ta en titt på under Arkivens dag.

Foto: Henrik Jonsson

Norrköpings kommun2019-11-10 12:00

Norrköpings stadsarkiv sitter på en stor skatt av historiskt material. 

Där finns upp emot 10 000 hyllmeter med handlingar, kartor, ritningar och fotografier och det går att hitta dokument som är flera hundra år gamla.

Material som allmänheten får ta del av.

För att visa upp sin verksamhet och väcka intresse bland invånarna arrangerar stadsarkiven runt om i landet årligen Arkivens dag. En chans för folk att frossa i det förflutna.

Årets tema var "Gömt eller glömt" och personalen på stadsarkivet i Norrköping hade helt enkelt valt ut lite udda och intressant material som annars inte brukar visas upp.

– När man letar efter saker så snubblar man ofta över andra saker. Saker som man inte hade en aning om att de fanns där men som vore roliga att visa. Vi har också tagit med skatter som vi vet finns där men som ingen frågar efter. Vi har plockat från hela vårt arkiv så det är verkligen vitt skilda ämnen, säger Micaéla Rauséus, arkivarie.

En gammal fin etikett från en cigarrfabrik i Norrköping, ett personligt brev från Selma Lagerlöf med hennes autograf och en samling noter som nästan inte går att hitta någon annanstans, var några av de saker besökarna kunde ta en titt på.

Under dagen visades också ett bildspel om bortglömda stadsmiljöer i Norrköping –  "Trivselstaden – Rivselstaden".

– Man brukar ju säga att en bild säger mer än tusen ord och så är det verkligen. Bilder berör och vi är väldigt måna om de bilder vi har. Vårt bildspel brukar alltid vara väldigt populärt, säger Pernilla Matsson, stadsarkivarie.

En annan nyhet i år var en minikonsert med MSK, Musikaliska sällskapets kammarkör.

Med anledning av att den allmänna och lika rösträtten fyller hundra år har stadsarkivet även valt att lyfta fram de första kvinnorna som tog plats på den politiska scenen i Norrköping.

– Vi känner till flera av de män som styrt i staden men de här kvinnorna finns inte beskrivna någonstans. De gjorde ett enastående arbete med sociala frågor, ett område som Norrköping var uruselt på, på den tiden. Det var hög arbetslöshet, många fattiga och många som levde i misär. Vi lyfter fram de här kvinnorna nu och tänker att det här är bara början på något större, säger Matsson.

En av de kvinnor som lyfts fram är Anna Karlsson, som var den första kvinnan i Norrköpings stadsfullmäktige.

Pernilla Matsson, stadsarkivarie, tog emot besökarna.
Pernilla Matsson, stadsarkivarie, tog emot besökarna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!