Spaningar om Gud, mat och om statsministrar

På fredagseftermiddagen 17 januari begicks det en premiär i Östsvenska Handelskammarens fina lokaler på Dalsgatan 13 i Norrköping; precis vid Holmentornets pampiga entré till Industrilandskapet.

Thomas Wärfman, Lena Miranda, Widar Andersson och Maria Björk Hummelgren på scenen vid Handelskammarens spaning på fredagskvällen.

Thomas Wärfman, Lena Miranda, Widar Andersson och Maria Björk Hummelgren på scenen vid Handelskammarens spaning på fredagskvällen.

Foto: Ulrika Andåker

Krönika2020-01-19 12:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Handelskammarens näringslivschef med kollegor bjöd in till "Spaning på Kammaren". Norrköpings kyrkoherde Thomas Wärfman, Lena Miranda som är vd på Mjärdevi Science Park i Linköping och jag själv var tillfrågade om att leverera var sin "spaning" om framtiden inom valfritt område.

När jag nämnde för Folkbladets nyhetschef Malin Perk att jag skulle gå på Handelskammaren och spana på fredagen så sa hon "Ja men vad bra. Du kan väl ta och skriva några rader om evenemanget till vår Söndagstidning."

Så blev det förstås.

Ett drygt fyrtiotal personer från Östsvenska Handelskammarens medlemsföretag dök upp i lokalerna och betalade entré för att ta del av spaningarna, lite fin plockmat, bubbel och/eller vatten och för att ta tillvara på ett bra tillfälle att träffa nya och gamla bekanta och kollegor.

Efter en stunds minglande klev näringslivschefen Maria Björk Hummelgren upp på scenen för att mer formellt hälsa välkommen till spaningarna. 

– Syftet är att ge några olika tankar om samtiden och framtiden utrymme, plats och möjlighet att tränga fram i ett annars mycket snuttifierat medie- och samtalsbrus där det ofta lyssnas för lite och döms av för snabbt, sa Maria Björk Hummelgren.

Lena Miranda är sedan några år tillbaka vd för Mjärdevi Science Park i Linköping där ungefär 400 företag med runt 7000 anställda samverkar och utvecklas tillsammans. Lena Miranda är också sedan ett halvår tillbaka ny ledamot i regeringens Innovationsråd som leds av statsminister Stefan Löfven.

I sin spaning framåt i tiden utgick Lena Miranda från det formidabla arv av innovationskraft som finns samlad i regionen.

Hon lyfte bland annat fram Datasaab: s oerhörda betydelse från slutet av 1950-talet för datoriseringen av Sverige.

– En av världens första hemsidor skapades av datorföreningen Lysator på Linköpings universitet och i regionen har även sådant som streamingtjänster för musik och filmer och överföring av digitala bilder forskats fram i absolut framkant av världen, sa Lena Miranda.

Hennes spaning var att regionen har stora chanser att ligga i topp när det gäller framtidens hälso- och sjukvård, matproduktion och energiproduktion.

– Framtiden är faktiskt redan här med ny teknik som snabbt blir mer tillgänglig, sa Lena Miranda.

Thomas Wärfman knöt på sätt och vis an till detta med arv och innovationskraft när han spanade om prästyrkets utveckling framåt i tiden. Norrköpingssonen Wärfman som återkom till staden som kyrkoherde 2013 tog sats i de plötsligt så många och populära tv-serierna om präster och påvar som nu går att se på stora streamingtjänster.

– Här finns en dansk serie om en präst som heter Johannes. Han är både en glimrande präst och en socialt missskötsam person. Här finns en serie om en förbryllande ung påve som står där med solglasögon och en cigarett medan alla undrar om han är god eller ond; en bra eller dålig påve; sa Thomas Wärfman. 

Wärfman utvecklade sitt resonemang om religionens framtid utifrån dessa och andra exempel. 

– Prästerna skildras som människor med tro istället för - som var vanligare tidigare - som några dystopiska och udda figurer utan särskilt mycken tro. Jag tror att det kommer att hända mycket bra saker med religionen utifrån detta, var Wärfmans spaning. 

Min egen spaning om Lena Hallengren som nästa statsminister utvecklar jag på ledarsidan i denna tidning.

Widar Andersson.
Widar Andersson.
Karta: Dalsgatan 13