Så mår Stora teatern efter eldens härjningar

På torsdagen fick Folkbladet möjlighet att med egna ögon se vilka skador branden orsakat på Stora teatern.

Uppe på taket där elden slog fäste pågår saneringen för fullt.

Uppe på taket där elden slog fäste pågår saneringen för fullt.

Foto: Patrik Selsfors

Norrköpings kommun2019-09-13 06:45

Det har gått två veckor sedan branden i Stora teatern. På torsdagen pågår saneringsarbetet för fullt både invärtes och utvärtes – i foajén finns fortfarande en svag röklukt men förhoppningen är att den helt ska försvinna till premiären av Faust II den 28 september.

– Efter den öppna repetitionen på lördag kommer vi att göra den andra foggningen, det innebär en typ av ånga som tar bort lukt. Den första hade riktigt bra effekt, berättar Malin Ekelöf, förvaltare på fastighetsägaren Norrevo, som denna dag finns på plats på Stora teatern för en rundvandring.

Efter att teaterchefen Nils Poletti hälsat välkomna berättar Daniel Ackermann, kommunikatör på Norrevo om tiden efter branden.

– Räddningstjänsten kunde lämna tidigt vilket innebar att vi kunde komma in tidigt i saneringsarbetet och det har varit avgörande för att verksamheten kunnat komma igång så snabbt, säger Daniel Ackermann.

– Vi inledde fukt- och röksanering omgående och därefter har vi jobbat för att personalen ska kunna återgå samt återställt ventilationen. 

Därefter går färden uppför trapphuset mot caféet Gycklaren där vattenskadorna syns tydligt i taket.

– Det var över trapphusets tak som det brann men det gick aldrig igenom, säger Malin Ekelöf som tillägger att Gycklaren ska genomgå en större renovering nästa år, något som varit planerat länge.

– Allt sker i samråd med länsstyrelsen eftersom byggnaden är kulturmärkt. Vi är väldigt försiktiga med vad vi tar bort och det vi kan bevara bevarar vi.

Så är det dags att bege sig uppför byggnadsställningarna på utsidan, för någon med en släng av höjsrädsla är det ganska så högt men det är bara att bita ihop. Väl däruppe kan det konstateras att det pågår arbete med att rensa bort brunnet material. Över det hela har ett tak med plast satts upp för att skydda mot väder och vind.

– Här var det en likadan takkupa som på den andra sidan av byggnaden och det var här branden tog fäste. Branden bröt aldrig ner genom taket och det räddade byggnaden, brandcellsgränserna som skapades när byggnaden restes höll som det var tänkt, , berättar Malin Ekelöf som tillägger att arkitekten hade ett fantastiskt säkerhetstänk.

På lördag är alltså allmänheten välkommen in på teatern för första gången efter branden för en öppen repetition av Faust II. Tack vare klokt säkerhetsarbete redan då byggnaden skapades står Stora teatern kvar för kommande teaterupplevelser.

Malin Ekelöf från Norrevo berättar om taket på café Gycklaren där vattenskadorna är tydliga.
Malin Ekelöf från Norrevo berättar om taket på café Gycklaren där vattenskadorna är tydliga.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!