Regionen inleder samarbete med Novahuset

För att vara en del i arbetet med stötta utsatta unga, och förebygga att fler råkar ut för sexuella övergrepp, har Region Östergötland inlett ett samarbete med Novahuset.

Region Östergötland har inlett ett samarbete med Novahuset.

Region Östergötland har inlett ett samarbete med Novahuset.

Foto: Skärmdump: Novahuset.se

Nyheter2019-11-19 17:31

Novahuset erbjuder stöd och rådgivning till personer som har blivit utsatta för någon form av sexuellt övergrepp, oavsett om övergrepp skett online eller ”off-line”. En central del är också det förebyggande arbetet som sker genom föreläsningar och workshops för barn, unga, föräldrar och yrkesverksamma.

Nu har hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Östergötland beslutat att inleda ett idéburet offentligt partnerskap med Novahuset. Partnerskapets ekonomiska omfattning är 700 000 kronor årligen under tre år, med möjlighet till förlängning i två. Arbetet ska gå ut på att ge råd och stöd genom samtal enskilt och i grupp, mail, chatt, eller telefonsamtal samt att testa och utvärdera nya metoder för att tidigt möta och fånga upp barn, unga och unga vuxna i sociala medier.

Genom att följa flödet i sociala medier kan utsatta individer identifieras i realtid och erbjudas råd och stöd, samt vägledning till rätt instans. Stödet kan även handla om att följa med till exempelvis polis, domstol och hälso- och sjukvården.

– På internet finns en mängd olika mötesplatser där barn och ungdomar som mår dåligt vistas men där få eller inga vuxna medmänniskor befinner sig. För Region Östergötland är det viktigt att vara en del av det arbete som Novahuset gör för att hitta och stötta utsatta barn och ungdomar men också förebygga att fler råkar ut för sexuella övergrepp, säger regionråd Kerstin Sjöberg (C).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!