I Rådhusets foajé har det strax innan halv två på måndagseftermiddagen samlats en smärre delegation tillhörande föreningen Hantverkande Borgerskapet. Här ska tre hantverkare erhålla burskap i Norrköping: frisörmästarna Emma Björk och Jenna Larsson samt tvättmästaren Mikael Kamsén.

– Föreningen fyller 180 år nästa år, berättar Claes Göran Åberg, ordförande i Hantverkande Borgerskapet, och tillägger att man idag har ungefär 130 medlemmar.

– Det är särskilt kul att kunna ge burskap till Emma och Jenna eftersom kvinnor inte kunnat erhålla burskap förrän 2014, då gick kommunen med på att även kvinnor ska räknas in.

Artikelbild

| Lars Stjernkvist höll ett litet tal innan han delade ut burbreven.

Emma Björk och Jenna Larsson jobbar bägge på Studio Gamla Stan.

– Det var Claes Göran som tog kontakt med oss efter att vi fått våra mästarbrev i våras, berättar Emma Björk som gick ut frisörlinjen 2003 – Jenna i sin tur avslutade sin utbildning 2007.

– Efter utbildningen måste man ha jobbat minst sex år efter gesällbrevet – då får man mästarbrev och kan erhålla burskap. Det här känns väldigt trevligt.

Så är det dags att träda in i Rådsalen; Lars Stjernkvist inleder med att hylla traditionen med burskap med rötter ända från 1300-talet.

Artikelbild

| Efteråt bjöds det på kaffe.

– Vi i Norrköping har förmågan att vårda traditioner som andra övergivit, jag tror att det är viktigt att ha en koppling till historien. Men det handlar inte bara om tradition: det är också viktigt att markera att hantverkare har en viktig roll i vårt samhälle, säger Lars Stjernkvist som därefter överlämnar burbreven till Norrköpings färskaste borgare.