Projektet "Alla på Snö" höll tioårsjubileum och alla var där. Jubileet till ära visade sig vintern från sin bästa sida med sol, blå himmel, minusgrader och gott om snö. Anders Wihag som är ordförande i Norrköpings Skidklubb som driver anläggningen i Yxbacken berättade för Folkbladet att kylan och natursnön gjort att Familjebacken kunnat öppnas först tidigare i veckan. Nu står anläggningen väl rustad inför sportlovet vecka åtta.

De båda huvudpersonerna i Alla på Snö - historien är Charlotta Bürger Hyllienmark och Christer Ekdahl. Christer var då ordförande i Norrköpings Skidklubb då Charlotta som utsänd från Svenska Skidförbundet besökte Norrköping för att om möjligt få med sig skidklubben på projektet Alla på Snö.

– Meningarna var lite delade i styrelsen. Men vi var ett par stycken som var mycket positiva och vi lyckades få med oss de andra, berättade Christer Ekdahl för Folkbladet.

Artikelbild

| Med från start. Christer Ekdahl.

Charlotta arbetade vid det tillfället som lärare på Gymnastik och Idrottsskolan GIH.

–  "Alla på Snö" var ett tidsbegränsat projekt i Skidförbundet och det var nödvändigt att få någon större skidanläggning med i båten. Att Norrköping ville vara med var därför avgörande för fortsättningen, sa Charlotta som idag är anställd på Skidförbundet som verksamhetsansvarig för "Alla på Snö".

Grunden i verksamheten är att alla fjärdeklassare bjuds in till en dag där de får prova på alpin - och längdskidåkning under överinseende av utbildade ledare. Denna jubileumsfredag var det 340 10-åringar på plats i Yxbacken. Allt som allt ingår 1987 stycken fjärdeklassare från Norrköping, Söderköping och Valdemarsviks kommuner i målgruppen.

– Idag var det 59 stycken av 340 som hade egna grejer med sig. Åt alla andra har vi i klubben plockat ihop längd- och utförsutrustning som de får låna under dagen. När de åker hem får varje barn ett kort med sig hem som de kan använda för att åka gratis i Yxbacken under sportlovet om de vill, berättade Anders Wihag.

Artikelbild

| Fina minnen. Ludwig Järfalk har varit med från början. Han åker helst skidor utför. Men familjen är även aktiva i den ganska nystartade längdskidavdelningen i Kimstads Idrottsförening. Ludwig funderar på att utbilda sig till skidlärare.

De närvarande representanterna från Liftägarna, Friluftsfrämjandet, Skidförbundet och från kommunpolitiken bedyrade samstämmigt för Folkbladet sin glädje över att "Alla på Snö" har blivit en så stor framgång.

– Det handlar inte "bara" om att åka skidor. Barnen får nyttiga kunskaper om snö, vinter och om hur man klär sig bäst. Vi utbildar ledare och de lärare som följer med från barnens skolor och vår filosofi är att skapa miljöer där barnen känner att de utmanas och där de kan lyckas, sa Charlotta Bürger Hyllienmark.

Artikelbild

| Uppvaktning. Kommunalråden fick en tavla av Liftägarna i SLAO.

De barn från Matteusskolan och Rudolf Steinerskolan som Folkbladet talade med levandegjorde filosofin. Ingen av dem hade åkt skidor förut. Alla hade utmanat rädslan och oron. Och de hade lyckats.

Mikael Santoft från liftägarna SLAO överräckte en tavla till Norrköpings kommun.

Artikelbild

| Alla på Snö. Zein, Alexander och Nikolaj från Matteusskolan.

–En sådan här dag går en särskild tanke till Norrköping som vågade gå före, sa Santoft.