Pizzakartonger, plastpåsar, plastflaskor, engångsbestick, burkar...Ja listan på vad som lämnades kvar i parkerna efter påskhelgen kan göras lång. Något som fått Norrköpingsbor att reagera i gruppen "Norrköping" på facebook. "Det är ju en sanitär olägenhet", skriver en, "synd att folk inte kan plocka bort sin egen skit", en annan.

Många frågor ställs också: Är det ingen som städar i parkerna? Borde det inte införas böter om man inte tar med sitt skräp? Finns tillräckligt med papperskorgar utställda? Som avdelningschef på drift och underhåll på samhällsbyggnadskontoret är Olof Carlsson den som är ytterst ansvarig för städningen av kommunens parker. När Folkbladet ringer för att ställa frågorna, visar det sig att flera Norrköpingsbor och politiker redan ställt dem:

– Jag på håller på och forskar efter vad det är som gäller. I Folkparken har vi ingen helgstädning före den förste maj, om det är samma sak i Vasaparken vet jag inte, säger han och ber om att få återkomma.

Artikelbild

| Olof Carlsson, avdelningschef.

Det visar sig vara så. Innan den första maj bedrivs ingen helgstädning i parkerna utanför promenaderna. Här sker städning enbart på veckodagar. Så här i efterhand tänker Olof Carlsson att det kan vara lätt att vara efterklok:

– Man borde ha kunnat tänka till innan påsk och beställt städning i förväg. Det var många lediga dagar och det har varit osedvanligt varmt, säger han och fortsätter:

– Nu för man en dialog för att få till något inför nästa helg.

Det är framför allt entreprenörerna Peab och Svevia som utför städningen på uppdrag av kommunen.

Artikelbild

| Överfull soptunna nära Folkparken.

– Kommuninternt har vi även natur och bygg som utför "grädde-på-moset-uppdrag", en arbetsmarknadspolitisk åtgärd för de som står långt från arbetsmarknaden. Då kan man tömma soptunnor lite oftare än annars, berättar Olof Carlsson.

Norrköpings kommun är en av de soptunnstätare städerna i landet sett i antalet soptunnor per invånare. Men trots det kan det bli fullt.

Artikelbild

| Plast lite här och var i Vasaparken blandas med barnens lek...

– Man kan önska att människor klarar av att bära soppåsen till nästa papperskorg, eller ta med dem hem om det blir fullt, säger han.

Även inne i centrum har det varit skräpigt efter helgen. På Sankt Persgatan samlade Ronnie Ahlberg, fastighetsskötare på Lundbergs, cigarettfimpar och annat skräp på tisdagen.

Artikelbild

| Någon som ätit klart sin pizza på Bergsbron.

– Jag plockar skräp här varannan dag ungefär, säger han.

Efter helger, och speciellt varma som under påsken, blir det desto oftare.

Artikelbild

| Fastighetsskötaren Ronnie Ahlberg från Lundbergs plockar ciggfimpar och annat skräp på Sankt Persgatan.

– Då blir det mer skräp. Vi vill ju att det ska se fräsch ut, säger han.