Hon har jobbat på flera enheter inom förskolan i Norrköpings kommun. Arbetsplatsen hon är på just nu fungerar bra tycker hon, men hon beskriver att det på andra ställen hon varit på ropats efter mer personal till de stora barngrupperna.

Läs mer:Kommunen vill testa att övervaka förskolebarn med armband.

När hon fick läsa om att kommunen nu satsar 35 000 kronor på digitala armband som ska övervaka barnen, kunde hon inte tro att det var sant.

Artikelbild

| Emma Storm , förskollärare.

– Då är det bättre att satsa på fler vuxna. Det finns inget som jag ersätta en bra pedagog, säger hon.

Hon är medlem i "förskoleupproret", som jobbar för bättre arbetsförhållanden inom förskolan, och säger att det just nu pågår stora diskussioner om Norrköpings kommuns projekt med armbanden.

– Diskussionen kring denna nyhet rasar i dagsläget för fullt på sociala medier bland landets pedagogiska personal där majoriteten av kommentarerna är upprörda och förfärade, säger hon.

Läs mer: Sophia Jarl (M) vill inte ha några armband.

Emma Storm har många funderingar kring armbanden: Har kommunen tillfrågat de som ska arbeta med dem? Har föräldrar till berörda barn informerats? Vad gör man med de barn som inte vill ha dem på sig? Hur är det med barnens integritet? Har rektorer tillfrågats?

– Om ni vill satsa på något Norrköpings kommun, så se i stället till att det finns tillräckligt många pedagoger till de barn som ska gå på utflykt. Pedagoger som väcker nyfikenhet, utbildar och utmanar barnen så fort barnen kommer med en pinne såväl som en skalbagge. För det kan inga digitala verktyg i världen ta över.

Du som jobbar inom förskolan, hur vanligt är det att barn rymmer?

– Jag jobbade under sommaren, och då slår man ihop avdelningar och drar ner på personalen. Vi hade några incidenter i veckan, inte sådana som ni skriver om där barn hittas på stan, men det finns barn som man måste hålla lite extra koll på och ibland räcker man inte till som personal.

Att några armband skulle vara lösningen, tror alltså inte Emma Storm.

– Vissa kan tycka att det är ett bra sätt att hålla koll på barnen. Men det är personal man ska satsa på. Jag tror att armbanden blir en falsk trygghet. Själv skulle jag inte känna mig bekväm med det.

Nu lämnar hon dock Norrköping för ett jobb i Finspång i stället.

– Det är alldeles för dåligt betalt i Norrköping och inte lika bra förutsättningar som i Finspång. Vi bor i Norrköping och jag trivs i stan, men rent yrkesmässigt är det mycket bättre i andra kommuner.