M och KD med på skattehöjning i regionen

Oppositionspartierna M och KD i Region Östergötland har när de lägger fram sin finansplan accepterat skattehöjningen på 85 öre.

"Vi finner oss i beslutet", säger oppositionsrådet Marie Morell (M) om skattehöjningen.

"Vi finner oss i beslutet", säger oppositionsrådet Marie Morell (M) om skattehöjningen.

Foto: Jeppe Gustafsson

Norrköpings kommun2019-11-12 15:00

I juni gick den styrande koalitionens, S, C, L och MP,  treårsbudget igenom i regionfullmäktige. Nu är det dags för finansplanen, en uppdatering utifrån nuläget.

På måndagen presenterade Moderaterna och Kristdemokraterna i Region Östergötland sitt gemensamma förslag till finansplan för åren 2020-2022.

– Inte på många år har situationen för Region Östergötland varit så allvarlig som den är just nu, med rekordstora underskott i vården och växande vårdköer. Det krävs både krafttag och politiskt mod för att vända utvecklingen. I vårt förslag till finansplan fortsätter vi att komma med konstruktiva förslag för att få Region Östergötland på fötter igen, säger oppositionsråden Marie Morell (M) och Per Larsson (KD).

I förslaget från M och KD pekas fem särskilda uppdrag ut för att vända det allvarliga läge som regionen befinner sig i. De fem är: en generalplan för bättre tillgänglighet, strategi för att minska antalet administrativa medarbetare, strategi för läkemedelshantering, strategi för samverkan med andra regioner och en politisk organisation för framtidens behov.

Den styrande koalitionen, S, C, L och MP, höjer skatten med 85 öre från år 2020, något M och KD nu efter att i juni ha blivit nedröstade accepterar.

– Vi finner oss i beslutet, säger Marie Morell, med tillägget att skatten så snart det är möjligt ska sänkas. 

Förhoppningen var att de ekonomiska resultaten skulle vända, säger Morell, men det är tvärtom, underskotten fortsätter att öka.

– Vi har ett underskott på runt 700 miljoner på de sjukvårdande verksamheterna, säger Marie Morell. 

Då börsen just nu går bra ser det befarande totala underskottet för Region Östergötland på 350 miljoner för 2019 dock ut att kanske vändas till ett plusresultat.

– Vi har inte gjort så stora förändringar i finansplanen eftersom vår budget gick igenom, säger Kaisa Karro (S), ordförande i regionstyrelsen.

– Vi har ett ansträngt ekonomiskt läge i Region Östergötland, men vi ser också i de ekonomiska prognoserna att det ser lite bättre ut nu än vi hade räknat på i juni. Det ger oss också möjligheter till lite satsningar.

En sådan presenterades förra veckan: 30 miljoner till särskilt mottagande för äldre på vårdcentralerna.

M och KD riktade i juni "oerhörd kritik" mot skattehöjningen, och sa att det var för tidigt och för mycket, säger Karro.

– Nu väljer de att lägga sig på samma skattesats som vi.

"Nu väljer de att lägga sig på samma skattesats som vi", säger Kaisa Karro (S), ordförande för regionstyrelsen.
"Nu väljer de att lägga sig på samma skattesats som vi", säger Kaisa Karro (S), ordförande för regionstyrelsen.
Karta: Region Östergötland
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!