Lärorikt seminarium för LiU-studenter

Vilken roll spelar konst och kultur i olika stadsrum? Det har studenter på universitet tittat närmare på. På torsdagen presenterade de sina tankar för tjänstemän och politiker i kommunhuset Rosen.

Benjamin Arnautovic, Ella Nilsson och Caroline Alcantara var några av eleverna som deltog i torsdagens seminarium i Rosen.

Benjamin Arnautovic, Ella Nilsson och Caroline Alcantara var några av eleverna som deltog i torsdagens seminarium i Rosen.

Foto: Henrik Jonsson

Norrköpings kommun2019-09-12 20:00

Är graffiti konst eller klotter?

Vad gör att en plats känns öppen eller sluten?

Och kan konsten bidra till att forma platser genom identitetsskapande, gemenskap och delaktighet?

Det var några av frågorna som diskuterades när andraårseleverna på samhälls- och kulturanalysprogrammet på Linköpings universitet hade seminarium i Rosen.

Vasaparken, Ektorp och Klockaretorpet centrum var några av områdena som eleverna hade studerat. 

Benjamin Arnautovic, Ella Nilsson, Moa Bergman och Caroline Alcantara å sin sida hade siktat in sig på Röda stan.

– Det har varit intressant. Vi har lärt oss väldigt mycket om området. Vi bor väldigt nära Röda stan men vi går aldrig riktigt in där. Nu när vi väl gjort det och tittat på allting så har vi verkligen fått upp ögonen för området så nu kommer man titta på det på ett helt annat sätt, säger Ella.

– Vi har tittat hur konst och kultur kan forma individerna i området, säger Caroline.

De röda trähusen husen med de vita knutarna som bevarats väl sedan de byggdes för drygt hundra år sedan står i stark kontrast till övrig bebyggelse i Marielund.

Något som både fascinerar och skapar en känsla av slutenhet menar studenterna.

– Jag tycker själva historien med Röda stan och hur de boende där förhåller sig till den är väldigt intressant. Röda stan känns väldigt privat. Det är ett stillsamt område med många äldre och många småbarnsfamiljer som bor där, men det finns också en känsla av exkludering, säger Caroline.

– De som bor där formas av reglerna med att husen ska se ut på ett visst sätt. Man kan säga att de är identitetskapande, säger Ella.

Politiker och tjänstemän var också på plats och deltog i diskussionen.

Något som givetvis bidrog till lite extra fjärilar i magen hos eleverna. 

– Det är annorlunda från allt vi gjort innan. Innan var vi väldigt nervösa men nu känns det skönt, säger Ella.

Seminariet arrangerades i samarbete mellan Linköpings universitet och Norrköpings kommun. Det har blivit en årlig tradition och har pågått sedan 2013. Seminariet är ett examinerande moment i kursen Livsvillkor – grannskap – identitet.

Röda stan var ett av de områden som analyserades.
Röda stan var ett av de områden som analyserades.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!