Vid uppstartsmötet på onsdagen gick konstnärerna, landskapsarkitekter, och representanter från Konstmuseet en runda i Inre hamnen för att för första gången titta på området inför att skissarbetat ska börja.

– I dag kickar vi igång projektet med den konstnärliga gestaltningen av Inre hamnen som är en jättesatsning för kommunen och kultur- och fritidskontoret, sa Mattias Åkeson, intendent för offentlig konst på Konstmuseet.

– Det här är nästa stora stolthet för Norrköping, sa Reidar Svedahl (L), ordförande för samhällsplaneringsnämnden.

Artikelbild

| Peter Johansson samlar intryck.

Det är inte klart hur den offentliga konsten ska se ut, mer än att den, enligt ett framtaget konstprogram, ska förhålla sig till platsen och dess historia. I januari ska det finnas förslag framritade.

Kommunen satsar cirka 14 miljoner kronor på konstprojektet. Fem platser har valts ut, och fem konstnärer eller konstnärspar får var sin plats att arbeta med.

Det är ett pilotprojekt där konstnärerna kommer in tidigt i processen och ska samarbeta med landskapsarkitekter.

Konstnärerna har valts ut genom upphandling och en jury, som fått in intresseanmälningar från 90 konstnärer. Samtliga utvalda kommer utifrån.

Artikelbild

| Reidar Svedahl (L) är ordförande i samhällsplaneringsnämnden.

– Det är jätteintressanta konstnärer, säger Helena Persson, chef för Konstmuseet.

Peter Johansson, Köpenhamn, ska tillsammans med Barbro Westling, Lund, ta sig an Brännerigatan/Diagonalen, vid industrispåret nära Café Saltis, en genväg till nya resecentrum. Duon som jobbat ihop sedan 2004 gör "sceniska saker." Westling vill göra något vackert och spännande.

Artikelbild

| Åsa Jungnelius ska ta sig an södra kajen som inte är färdigplanerad än.

Johansson har en viss koppling till Norrköping genom att han gjort vapenfri tjänst här på 80-talet och har sin syster i stan.

Michael Johansson, Berlin, har fått Kanontorget, vid Andreas kvarn och passagen över till Tullhuset.

Artikelbild

| Konstzoner i Inre hamnen enligt det konstprogram som tagits fram.

– Det ska bli jättespännande, säger Michael Johansson som tidigare gjort lekfulla skulpturer och installationer med vardagsföremål.

Åsa Jungnelius, som gestaltat den nya T-banestationen Hagastaden i Stockholm, har fått Södra kajen att fundera på.

Artikelbild

| Barbro Westling och Peter Johansson vid Diagonalen, industrispåret genom andra etappen av Inre hamnen.

– Jag tycker att det är föredömligt att man bjuder in konstnärer att delta under processen, säger Åsa Jungnelius som specialiserat sig på platsspecifik konst kopplad till industrilandskap.

Kanalerna blir platsen för Aleksandra Stratimirovic, medan Carola Grahn ska ta sig an gatusystemet.