Kallade undersköterska för parasit

Först kallade han henne parasit, sedan för tjuv eftersom hon vill att de som tjänar mer ska betala mer i skatt.

Foto: Skärmdump

2019-09-19 11:30

När den förre riksdagsmannen och moderate Norrköpingspolitikern Gunnar Axén på twitter kommenterade ett uttalande från en undersköterska efter en artikel i Expressen om slopandet av värnskatten, dröjde det inte länge innan hans uttalande mötte skarp kritik.

–  Jag har inget emot att en del tjänar mycket pengar, men jag tycker de som tjänar mer kan betala mer i skatt, säger undersköterskan Helén Schönbäck till Expressen.

Hon säger vidare att skatten ska gå till att stärka vården och hjälpa gamla och sjuka, att det är de folkvaldas skyldighet att fördela de ekonomiska resurserna så att vi alla får ta del av den tryggheten.

Det uttalandet fick Gunnar Axén att twittra:

"Den egoistiska parasiten till undersköterska som uttalar sig borde skämmas. Ingen har rätt att sko sig på någon annans arbete".

–  Det är ett uttalande som vi absolut tar avstånd ifrån, det är inte någon moderat åsikt, säger Ingrid Cassel, kretsordförande för moderaterna i Norrköping.

Hur ser du på uttalandet om att ingen ska sko sig på någon annans arbete? Axén har själv levt på den skattefinansierade inkomstgarantin från riksdagen sedan 2015, när han fick lämna den?

–  Att göra de uttalandena mot en yrkesgrupp när man själv har ett helt annat skyddsnät är märkligt. Vi inom moderaterna har arbetat för att undersköterskor, brandmän och andra grupper med låga inkomster ska få högre löner. Det är ju de grupperna som säkrar hela vår välfärd, säger Ingrid Cassel.

Folkbladet har sökt Gunnar Axén för en kommentar och fortsätter söka honom. Också för att få svar på hur hans förtydliganden på twitter ska tolkas.

Under onsdagskvällen twittrade Axén vidare i olika försök att försöka förtydliga sitt första uttalande. Han twittrar bland annat att "Världen är full av människor som anser sig har rätt att leva på andra människors arbete", han skriver även att "Jag anser ALLA som kräver att ANDRA ska betala mer i skatt är parasiterande egoister. Oavsett vilket yrke de har. Han avslutade förklaringarna vid midnatt med "Bara så att ingen ska tveka: Din inkomst är din. Det är Du som tjänat in den och alla - oavsett epitet- som vill ta den ifrån dig är tjuvar"

Gunnar Axén sitter i moderaternas Borgsförening i Norrköping, men har inte deltagit i exempelvis moderaternas kampanjarbete på senaste tiden.

Åke Bjerselius är ordförande i Borgsföreningen och vill inte kommentera Axéns twittrande, men säger att han inte delar några såna uppfattningar.

–  Det kan väl ingen vettig människa göra.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!