Jarl (M): Kostnadsdrivande reform

Oppositionsrådet Sophia Jarl (M) befarar att reformen med att omvandla deltider till heltider kommer att bli dyr.

Sophia Jarl, oppositionsråd för Moderaterna.

Sophia Jarl, oppositionsråd för Moderaterna.

Foto: Susanna Beskow Norgren

Norrköpings kommun2019-10-23 18:00

På onsdagen togs det politiska beslutet i personalutskottet att omvandla alla tjänster inom Norrköpings kommun till heltider. 

Moderaterna har tidigare varit tveksamma till reformen och hänvisat till kommunens ekonomiska läge och att detta är ytterligare en försvårande omständighet när alla kommunala enheter kommer tvingas anpassa sig till en lägre budgetram. 

Kommunen har redan idag skyldighet att erbjuda alla som begär det heltid. Sophia Jarl (M) tycker det är ett fullt tillräckligt för att kommunen ska vara en attraktiv arbetsgivare.

– Den nu beslutade reformen kommer troligtvis att driva kostnader på ett sätt som vi inte riktigt kan förutsäga. Den rättighet som redan finns är sympatisk på så vis att den ger den anställda rätt till heltid samtidigt som ansvarig chef får tid att hitta heltidslösningar som ryms inom befintlig budget. Jag tror inte att cheferna behöver fler beslut som försvårar deras handlingsutrymme i den här svåra ekonomiska situationen, säger Sophia Jarl.

Moderaterna ville avslå förslaget men det röstades igenom med hjälp av S och KD.

– Jag är oroad över hur det här kommer slå på olika verksamheter. Det finns givetvis områden där behovet av vikarier kommer minska om fler väljer att arbeta heltid men personalutskottet fick vid dagens möte information om att denna reform kommer kosta cirka 24 miljoner kronor enbart för förskolan. Det är 53 årsarbetare som måste bort om alla anställda väljer att jobba heltid, säger Jarl.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!