IFK:s planer för bostäder vid Östgötaporten

IFK Norrköping vill riva teknikhallen och ersätta den med bostadshus. Över själva planen vill IFK ha moderna ljusbågar.

Bostäder på teknikhallens plats, ljusbågar över planen, och nya sporthallar längs Ektorpsgatan ingår i IFK Norrköpings förslag.

Bostäder på teknikhallens plats, ljusbågar över planen, och nya sporthallar längs Ektorpsgatan ingår i IFK Norrköpings förslag.

Foto: Skiss från PlanTeamet i Norrköping AB

Norrköpings kommun2019-12-05 15:00

Det var i somras som AB Norrköping Idrottspark lämnade in en ansökan, underskriven av Bo Sundberg i IFK Norrköpings styrelse, om en ny detaljplan för området vid idrottsparken. 

Bebyggelseförslaget innebär ett större helhetsgrepp, inte bara för arenan, utan för hela området kring Östgötaporten.

Syftet är att få en attraktiv arena i symbios med bostäder, en arenastad.

Enligt förslaget skulle teknikhallen mot Södra Promenaden rivas och ersättas av bostadshus. Den intilliggande gamla tennishallen, som är byggnadsminnesförklarad, bevaras.

Utmed Ektorpsgatan vid arenan föreslås sport/teknikhallar, helst i två plan, och en utbyggnad av IFK:s kansli/klubbhus.

I varje hörn av arenan placeras högre punkthus, som kan inrymma kontor, bostäder, restaurang och hotell.

De höga belysningsmasterna med strålkastare ersätts av en bågformad ramplösning över själva planen, vilken i framtiden kan förses med tak för att göra arenan mer flexibel under hela året, även för andra arrangemang, som konserter.

På den södra sidan av arenan, inom bland annat den före detta konstgräsplanen, föreslås högre bostadsvolymer. Den delen ingår inte i den här planansökan. IFK har också en vision om att skolan i närheten kan använda en av sporthallarna.

Förslaget inför samhällsplaneringsnämndens sammanträde är att lämna besked om att kommunen avser att inleda ett planarbete.

– Jag tror att det här blir bra, säger Reidar Svedahl (L), ordförande i samhällsplaneringsnämnden.

Den nuvarande teknikhallen tillkom vid ombyggnaden av arenan 2008-2009. Området öster om arenan bebyggdes 2015-2017 med flerbostadshus, ett område som upplevs som trångt. På fråga säger Svedahl att det kanske inte var det mest lyckade projektet i Norrköping, men att han tror att de nya planerna blir bättre.

– Vad vi har sett ser det här jättespännande ut.

I planarbetet ska den arkitektoniska kvaliteten i föreslagen bebyggelse beaktas, med hänsyn till den byggnadsminnesförklarade Södra Promenaden.

Buller från fotbollsmatcherna och påverkan från belysningen ska utredas, liksom den redan ansträngda trafiksituationen.

I anslutning till södra delen av Östgötaporten utreds i ett annat detaljplaneärende möjligheten att anlägga en ny lokalgata som sammanbinder Matchgatan och Albrektsvägen med Ektorpsgatan. Och på platsen för IFK:s gamla föreningslokal vill Brabo bygga flerbostadshus, något som nu ska ut på samråd.

Östgötaporten i dag.
Östgötaporten i dag.
Karta: Östgötaporten
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!