44 stämningar på ett kravbelopp om 3212 284 kronor, det är 43 fler stämningar än Linköpings kommunala bostadsbolag Stångåstaden som stämde en hyresgäst på 9097 kronor.

– Under förra året hade vi flera stora ärenden, bland annat flera vattenskador och en som vi kallar "kattlägenhet" som fick saneras och renoveras ner till grunden, säger Lars Löfgren på Hyresbostäder.

Han menar dock att förra året var exceptionellt och att det annars ofta handlar om att hyresgästen varit oaktsam.

– Det finns normalt slitage och hyresgästen får måla om och fixa bara det görs yrkesmässigt, men i vissa fall är det inte normal slitage, säger Lars Löfgren.

Då kan det istället handla om söndersparkade vitvaror och insparkade dörrar.

I statistiken som tidningen Hem & Hyra presenterade i förra veckan har man varit i kontakt med en hyresgäst som fick en ny spis istället för de fyra år gamla, som hyresbostäder menar att hon haft sönder genom onormalt slitage. Kvinnan höll inte med och bestred fakturan, Hyresbostäder drev ärendet vidare men kvinnan dök aldrig upp i tingsrätten. Nu får hon också stå för rättegångskostnaden som tillsammans ed skulden för spisen drar från kvinnans lön.

Lars Löfgren uppmanar alla hyresgäster att ha en hemförsäkring, även om den inte alltid täcker allt.

–  Vi kan inte kräva att hyresgästen ska ha hemförsäkring, men vi tycker verkligen att man ska ha det.

Tidigare har Hyresbostäder haft ett samarbete med ett försäkringsbolag då man under tre månader fick gratis hemförsäkring om man tecknade en ny försäkring.

– En hemförsäkring täcker inte allt, men om det sker en olycka så gör den oftast det, så var vaksam och sköt om din hyresrätt, säger Lars Löfgren.

Han tror dock inte att allmännyttans hyresgäster generellt är slarvigare än privata hyresvärdars.

– Nej, det här kommer i perioder, ibland handlar det om ohälsa, ibland om slarv, säger Lars Löfgren.

Hyresbostäder toppar de kommunala bostadsbolagen i Östergötland när det gäller att lämna in stämningar mot hyresgäster. Under perioden 1 januari 2017– 18 oktober 2018 drev de elva kommunala hyresvärdarna i länet totalt 55 stämningar på cirka 3,6 miljoner kronor. 44 av dessa kom från Hyresbostäder och gällde krav på 3,2 miljoner kronor.