Lägenheten är nästan 120 kvadratmeter och med ljusinsläpp från tre väderstreck är det lätt att le när man kliver in i makarna Hanssons trea. Från fjärde våningen har de en vidunderlig utsikt.

– När det är klart ser man bort till Kolmårdsskogarna, säger Lena och pekar ut genom ett av fönstren.

Det går ner lite lägre mot golvet, liksom alla andra fönster i lägenheten. Dessutom finns inga trösklar. Detta är nämligen ett av Hyresbostäders "trygghetsboenden" – Idyllen för människor som passerat 65 år. Därmed är allt anpassat för att passa den äldre åldersgruppen. Efter 42 år och en dag var det nämligen dags för Lena och Hans-Jörgen att lämna villan i Åby i början av februari. Ett helt liv hade de i stort sett samlat i kåken och ja, även om lägenheten på Lokegatan är stor, har de behövt rensa ordentligt. Alla verktyg och maskiner i garaget, till exempel.

Artikelbild

| Hanssons får besök av Åse Ringborg, Ida Gröndahl och Pierre Hjärtström från Hyresbostäder.

– Nu har vi Pierre i stället, säger de och skrattar och pekar på Idyllens bovärd.

– Gårdskarlen.

Till Hyresbostäders trygghetsboenden hör nämligen en bovärd. Pierre Hjärtström ansvarar även för de som bor i Rambodal och framtida Yllefabriken och har till uppdrag att hjälpa till med allehanda önskemål. Vissa saker, som att fixa element, ingår, andra tjänster får de boende betala för.

– Dessutom ingår en timmas tjänst nu när de flyttar in, berättar Pierre och nämner iborrning av krokar för tavlor och gardinstänger.

Artikelbild

| Utsikt över gården från makarna Hanssons lägenhet på fjärde våningen.

– Det är perfekt! säger Hans-Jörgen.

Medan de visar lägenheten berättar de om hur de bott tidigare och hur sonen uttryck sin förtjusning över det nya boendet. Lena berättar mest.

Artikelbild

| "Här har vi suttit mycket", berättar Lena och Hans-Jörgen Hansson om den nya "tv-platsen".

– Han får bromsa mig lite ibland, annars kan jag sväva iväg, säger hon och blinkar mot sin man.

Lägenheten fick de nys om efter att ha läst en annons i tidningen. De besökte Hyresbostäders "Bostudion" och fyllde i sin intresseanmälan. 75 procent skulle lottas ut, övriga gå på poäng efter kön.

Artikelbild

| Stort och ljust. Det är det i Hanssons nya hem i Idyllen.

– Rullgardinen gick ned. Vi har aldrig vunnit något, säger Lena.

– Men nu står vi här i dag och vi är jättelyckliga!

Artikelbild

| Även blomstren i föntren får njuta av vacker utsikt.

På marken där den gamla macken och blomsterbutiken en gång huserade i Kneippen finns nu fyra hus med 45 lägenheter i varje. Det underjordiska garaget binder samman alla huskropparna och på innergården väntas flera planteringar och ett stort schackspel sysselsätta de boende. Alla kan hyra den gemensamma lokalen och tanken är att de boende ska kunna starta upp olika verksamheter.

– Vi var på besök i på ett trygghetsboende i Sundsvall och där hade de vinkvällar och ölkvällar och en massa aktiviteter, berättar Åse Ringborg som är marknadsansvarig på Hyresbostäder.

Artikelbild

| Ny gata i Norrköping: Lindgatan. Nummer 1, 3 och 5 tillhör Idyllen.

I andra liknande boenden har man märkt att människor känner sig mindre ensamma.

– Även hemtjänsten har berättat att människor blir piggare och gladare när de inte är lika ensamma längre, säger Ida Gröndahl som är områdesansvarig på Hyresbostäder.

Artikelbild

| Pierre Hjärtström från Hyresbostäder är bovärd i Idyllen. Ida Gröndahl är områdesansvarig och Åse Ringborg marknadsföringsansvarig.

Idyllens gemensamma lokal kommer även att bemannas ett par timmar om dagen med personal från kommunen. Lite likt träffpunkterna, skulle man kunna säga

– Man har väl inte satt exakt hur det kommer att bli än, men tanken är att de som bor här ska kunna vara med och påverka, säger Ida Gröndahl.