Gängledare muckade nyligen sköts ihjäl inatt

Klockan 01.20 natten till torsdag larmades polis till Slottsgatan i centrala Norrköping där två män skottskadats. En av dem avled på plats, den andre på väg till sjukhus.

Två män sköts till döds utanför nattklubben.

Två män sköts till döds utanför nattklubben.

Foto: NIKLAS LUKS/TT

Mord2019-12-05 11:17

Männen, en 39-årig man som hade en ledande position inom det relativt nystartade kriminella gänget "No Surrender", har nyligen muckat.

Han dömdes i slutet av augusti förra året till två års fängelse för försök till grov utpressning. Offret var en man som hade fått stryk, på den nu aktuella nattklubben på Slottsgatan, av en av 39-åringens vänner efter att han skulle ha sagt något ofördelaktigt om 39-åringen. När han vägrade betalade "böter" för vad han påståtts ha sagt började hoten och försöken att pressa honom på 100 000 kronor. Han lyckades dock lura de både och polisen kopplades in. De båda männen dömdes till fängelse.

"No Surrender" misstänks vara inblandade i fler brott. Ett av dem är sprängningen i Linköping på Ådalagatan i början av juni. En av de som bodde i huset var en man som är medlem i "No Surrender".

Det finns även misstankar om att sprängningen mot svart/strippklubben på Lindåkersgatan i Norrköping hade kopplingar till "No Surrender".

39-åringen är skriven i Linköping och den andre mannen ska vara hemmahörande i Örebro. Han ska bland annat ha drivit en strippklubb  där en bil i slutet av juni exploderade. "No Surrender" ska ha använt strippklubben som möteslokal. Men branden från explosionen satte även eld på strippklubben som brann upp.

Både 39-åringen och den andre mannen ska ha haft ledande positioner inom "No Surrender" som de båda gått över till från att tidigare varit medlemmar i Black Cobra.

Fakta

No Surrender

Bildades i Holland i februari 2013 och finns i flera länder och med flera avdelningar, bland annat Belgien, Tyskland, Spanien, Marocko, Turkiet, och Danmark. Grundades av Henk Kuipers, många av medlemmarna är avhoppade gängmedlemmar från bland andra HA och Bandidos.

Under polisens pressträff på torsdagseftermiddagen ställdes flera frågor kring eventuella kopplingar mellan de mördade och sprängdåden i Linköping och Örebro, men det var ingen ting som polisen i nuläget ville kommentera.

När det gäller kopplingen mellan de mördade och explosionen på Lindåkersgatan i Norrköping, där en strippklubb precis som i Örebro utsattes för en explosion, ser Björn Lidö, kommenderingschef för polisregion Öst fundersam ut.

– Jag vet faktiskt för lite om den händelsen för att kunna säga något om det.

Två män sköts till döds utanför nattklubben.
Två män sköts till döds utanför nattklubben.
Karta: Slottsgatan
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!