Festligt när Norrköping flygplats firar 85 år

Det blir många aktiviteter på Norrköping flygplats när 85-årsjubiléet ska firas på lördagen.

Nu firar sveriges äldsta civila flygplats 85 år med en mängd aktiviteter under lördagen.

Nu firar sveriges äldsta civila flygplats 85 år med en mängd aktiviteter under lördagen.

Foto: Robert Svensson

Norrköpings kommun2019-09-13 16:00

Norrköping flygplats (eller NRK som flygplatskoden är) blir den första i Sverige som uppnår den vördnadsbjudande åldern 85 år – man är alltså den äldsta civila flygplatsen i Sverige. Den 9 september 1934 skedde invigningen och mycket vatten har runnit under broarna sedan dess – mest signifikant är kanske året 2006 när Norrköpings kommun tog över flygplatsen.

Nu har det blivit dags att fira detta jubileum med "Flygplatsens dag" som äger rum på lördagen (14 september). Det blir under dagen helikopterflygning, visning av flygledartornet, flyguppvisning med stora modellplan men också en resmässa plus utställning och mycket annat.

De senaste åren har flera nya flyglinjer från flygplatsen etablerats, men samtidigt är det en bransch där konkurrensen är hård, som exempel gick bolaget BMI som drev flyglinjen Norrköping – München i konkurs i början av året.

Nuvarande VD:n Ola Matsson tillträdde sin tjänst i maj 2018 och när Folkbladet då pratade med honom menade han att det var lite tidigt att svara på hur han vill utveckla flygplatsen i detalj.

– Men jag hoppas kunna komma med inspel och idéer till hur vi ska utveckla verksamheten även om det ju är en tuff bransch, flygbolaget Nextjet gick till exempel i konkurs igår, bedömde Ola Matsson den gången.

Under 2018 såg man dock en ökning av passagerarantalet jämfört med året innan: från 105 000 till 118 000 – en ökning med 13 procent. Det återstår att se hur 2019 års siffror kommer att se ut för sveriges äldsta civila flygplats.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!