Det var på fredagsmorgonen som Länsstyrelsen Östergötland upphävde det eldningsförbud som rått en längre tid i länet. Redan den 14 augusti släpptes också det grillningsförbud på den egna tomten som infördes tidigare i somras på grund av den torka och långvariga värme som drev upp brandrisken i stort sett i hela landet.

Orsaken till det nya beslutet är naturligtvis väderomslaget som den senaste veckan lett till svalare temperaturer och regn. Man har också vägt in SMHI:s prognoser i beslutet som gäller från och med fredagen – alltså genast.

Det här är goda nyheter för till exempel Cirkusslottet i Finspång där man nu kan avsluta cirkusfestivalen med de planerade eldshowerna. Detsamma gäller det kommande Gästabudet i Söderköping som också haft alternativa planer om eldningsförbudet skulle ha kvarstått – nu kan man andas ut om inget oförutsett händer.

Länsstyrelsen tillägger i sitt pressmeddelande att det fortfarande kan vara torrt i markerna på vissa håll i länet och att eldning fortfarande ska "genomföras på ett uppenbart säkert sätt och under stor försiktighet. All eldning sker på eget ansvar". Har man några frågor ska man i första hand kontakta räddningstjänsten.