De samlades kring Musiklyrik på DigIT

Att hänga, lyssna på musik, analysera text och kanske lära sig lite slang. Det är meningen med den nya musiklyrikcirkeln i Mirum.

Deltagarna började med att lyssna på låten, för att sedan analysera texten tillsammans.

Deltagarna började med att lyssna på låten, för att sedan analysera texten tillsammans.

Foto: Carolina Nilsson

Musik2019-11-10 06:45

"Rap på svenska" är ett samarbete mellan biblioteket i Hageby och Rust P kulturförening. Cirkelledare är Pablo Diaz från Rusty P och i onsdags var det dags för den första träffen för terminen.

– Det är vår "pilotgång", vi får se hur många som kommer, sade han strax innan cirkeln drog igång.

Snart droppade ett gäng intresserade in och tog plats i den lilla studion, "DigIT" som ligger precis intill biblioteket i Mirum galleria. Som första låt hade Pablo Diaz valt ut Erik Lundins "Suedi" och efter att ha lyssnat på den, fick alla texten tryck på papper.

– Jag valde den här låten för att den säger rätt mycket. Alla kan tolka den på sitt sätt, sade han och förklarade att det är just det som är meningen:

– I stället för att fokusera på den musikaliska delen, är det här en diskussionsgrupp där vi kan diskutera låtarna, sitta och snacka. Det finns inget rätt eller fel. Och kanske kan någon få lite uppskattning för svensk hip hop?

I "Suedi"används mycket slang och utländska ord; shunos, grällmish, ajaib, beshlik. Texten handlar mycket om livet i förorten, hur Erik Lundin inte känner sig som svensk trots att han är född här, det är droger, polishat och mångfald och det är en känsla av att inte heller känna sig hemma när han till sist väljer att lämna Sverige för att bo hos släkten. Något som flera av deltagarna kände igen sig i. Pablo Diaz till exempel, är född i Sverige av chilenska föräldrar. Han berättade hur han ofta känt att han inte setts som "riktig" svensk, men heller inte som chilenare när han besöker Chile. 

– Jag har lärt mig leva med det. Jag bryr mig inte längre. 

En annan av deltagarna, i samma situation, instämde:

– När man bor här börjar man tänka på ett annat sätt. Det händer något med hur man ser på vardagen. Det är inte alls samma som när man kommer till Chile. Man blir försvenskad. 

Hur är det då?

– Äh, man anpassar sig. Jag är född här. Jag är suedi!

Vladde Nordholm var en av deltagarna. Han gillar svensk rap och det var det som förde honom till musiklyrikcirkeln. 

– Jag är mest intresserad av berättandet av historier. Inte av rap med vapen och droger och så. Jag lyssnar på musik och försöker förstå texterna. Det är därför jag är här!

Efteråt gav han timman med de andra tummen upp.

– Jag tyckte det var svinbra! Det var kul att lyssna och sedan gå igenom texten. Jag gillade också att få veta vad saker man inte förstod betyder.

Det var Erik Lundins "Suedi" som analyserades på den första träffen.
Det var Erik Lundins "Suedi" som analyserades på den första träffen.
Karta: Hageby bibliotek
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!