Det har samlats ett 30-tal boende i solgasset utanför äldreboendet Mariabacken på Trumpetaregatan 2 i Hageby strax före lunch på onsdagen. Här ska hållas ett "vårrus" för de boende men innan ska det naturligtvis ske en uppvärmningenligt konstens alla regler.

– Det är en aktivitetsgrupp här som planerat för det här, det handlar inte i första hand om längden på banan utan att få tillfälle att göra något tillsammans och samtidigt få röra på sig, säger Lena Oravainen, undersköterska som tillägger att det är ett 30-tal boende som kommer att delta.

– Banan går runt huset och vi har lagt till vätskekontroller och frukt på vägen eftersom det är så varmt.

Artikelbild

| Innan loppet värmdes det upp ordentligt utanför Mariabackens boende.

Så börjar uppvärmningen till musik från framdragna högtalare i fönstret, samtliga närvarande deltar med entusiasm i övningarna som leds av personal från boendet. Efter en stund klingar musiken av och det har blivit dags för start: starttutan ljuder och först över startlinjen är Eine Johansson tätt följd av en ström av boende – somliga med rollatorer och somliga med rullstolar.

Vätskekontrollen halvvägs går verkligen åt och många väljer att ta lite dryck innan man fortsätter mot målet längre bort med välgörande skugga. Väl där finns mer dryck men även frukt för att få lite energi.

Alla deltagarna får efter målgången en chokladguldmedalj runt halsen som bevis på fullgjort lopp.

Mariabacken består av fem avdelningar varav tre är demensavdelningar, sammanlagt är det 53 boende totalt.