Brandövningar som ska rädda liv

Regionens deltidsbrandmän har de senaste veckorna drillats på utbildningsanläggningen i Norrköping. Trafikolycka, bilbrand och takarbete med motorsåg är några av de scenarios de övat på.

RTÖG:s deltidsbrandmän har haft sina årliga övningar på utbildningsanläggningen i Norrköping. En av sakerna de fått öva på är att släcka bilbränder.

RTÖG:s deltidsbrandmän har haft sina årliga övningar på utbildningsanläggningen i Norrköping. En av sakerna de fått öva på är att släcka bilbränder.

Foto: Henrik Jonsson

Norrköping2019-11-20 06:45

Det har varit full aktivitet på räddningstjänstens utbildningsanläggningen vid Kungsängen de senaste veckorna.

RTÖG:s drygt 200 deltidsbrandsmän har haft sina årliga övningar där.

Under tisdagen var deltidsbrandmän från stationerna i Bottna, Vikingstad, Östra Ryd och Ulrika på plats för att vässa sina kunskaper.

– Tidigare var det så att vi utbildningsledare åkte ut till de olika stationerna och hade övningar men numera kommer de hit istället och det har varit väldigt uppskattat. Här har vi andra förutsättningar och kan öva på flera saker under samma dag, säger Joakim Ivarsson, utbildningsledare. 

Under utbildningsdagen fick deltidsbrandmännen öva på olika scenarios och praktiska räddningsmoment varvades med teori.

– Det är en del repetition och en del nya test. Numera går vi igenom övningarna först och sedan gör vi en kallad kvalitetssäkringsövning. 

En av övningarna handlade om att testa sig i en varm miljö. Det kan variera väldigt mycket hur väl man hanterar värme och att lära känna hur sin kropp reagerar är viktigt.

Brandmännen fick dra slang uppför trapporna i en kraftigt uppvärmd byggnad, bryta upp en säkerhetsdörr och öva på tunga lyft i utmanande miljö.

Brandmännen fick även öva på räddningsinsatser vid trafikolyckor och räddningstjänsten har i år tagit fram en ny evighetsbil som de övar med.

Bilen är konstruerad så att den kan användas ett stort antal gånger för att öva ur- och losstagning av olika slag.

– Annars när vi klipper taket på en bil så är den förbrukad och så behövs det en ny bil. Det blir mycket transporter och mycket arbete för varje övning. Nu har brandmännen byggt en bil där man kan klippa taket och sedan återställa den och så kan nästa grupp öva på den, säger Joakim.

En annan övning gick ut på att släcka en bilbrand och för att göra det lite svårare handlade det om en gasbil.

– Det är inget man stöter på så ofta. Vi har haft några bilbränder men då har det varit vanliga bensinbilar, säger Jan-Erik Auvinen, deltidsbrandman i Bottna, som var en av de som deltog.

Han tyckte att det blev en väldigt givande dag på Kungsängen.

– Det här är väldigt nyttigt. Vi har ganska låg larmfrekvens i vårt område så övningstillfällena är nödvändiga för att kunna testa grejerna, prova på och få bra instruktioner. 

En av övningarna handlade om räddningsinsats i en kraftigt uppvärmd byggnad. Ett sätt för brandmännen att lära sig hantera värmen.
En av övningarna handlade om räddningsinsats i en kraftigt uppvärmd byggnad. Ett sätt för brandmännen att lära sig hantera värmen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om