Det var på torsdagseftermiddagen som beskedet kom på Norrköpings kommuns hemsida: Vilbergens bibliotek stängs från och med fredagen i och med att inomhusluften i lokalerna har påverkats efter den vattenläcka som uppstod i maj.

På fredagsmorgonen är flera personer samlade vid biblioteket för att inspektera lokalerna, däribland Päivi Rantala, enhetschef för Norrköpings bibliotek. Hon förklarar bakgrunden till denna stängning för Folkbladet:

– Vi hade en stor vattenläcka i maj där en toalettank sprack helt enkelt och det tog då några timmar innan den upptäcktes. Efter det har vi märkt av att det varit väldigt fuktigt i luften och att det är något som har hänt, berättar Päivi Rantala.

Artikelbild

| Vilbergens bibliotek stängs akut efter att inomhusluften har blivit allt sämre.

– Personalen har känt av det här och upplevt lite olika symptom.

Man har haft avfuktare och annat men upplever inte att det har avhjälpt situationen.

– Nu tycker vi att luften bara blir försämrad så det är dags att stoppa här och så får vi påbörja en undersökning om vad det handlar om. Vi har ingen tidsprognos hur länge det kan förbli stängt just nu utan vi behöver ta det här med både fastighetsförvaltaren och fastighetsägaren (Castellum förf. anm.). Vi ska ha samtal och så får vi se hur vi går vidare, säger Päivi Rantala.

Om man har lånat böcker på Vilbergens bibliotek kan dessa återlämnas eller omlånas på Norrköpings stadsbibliotek eller någon av de övriga filialbiblioteken.

– Man kan faktiskt lämna tillbaka dom i hela Östergötland i och med samarbetet mellan Götabiblioteken, upplyser Päivi Rantala.