"Det var perfekt skördeväder i år"

Det har varit en ovanligt intensiv skördeperiod i år rapporterar Lantmännen. På spannmålsanläggningen på Djurön utanför Norrköping tog de emot hela 78 000 ton spannmål. "Det var ett högt tempo", säger Anders Krafft, regionchef på Lantmännen region Öst.

Det var ett högt tryck på spannmålsanläggningen på Djurön under skördeperioden.

Det var ett högt tryck på spannmålsanläggningen på Djurön under skördeperioden.

Foto: Jakob Johansson

Norrköping2020-11-08 12:00

Skördearbetet i Östergötland är nu avslutat och det har varit en bra skörd i år berättar Anders Krafft.

– Det var ingen rekordskörd men en väldigt bra skörd. Den var kanske inte riktigt lika bra som förra året men inte långt i från. Nu har det varit två bra år efter 2018, då det var tvärtom, en väldigt dålig skörd, säger han.

Det var den långa sommartorkan 2018 som ställde till stora bekymmer för lantbrukarna då.

I år har förutsättningarna varit betydligt bättre och under skördeperioden var det närmast optimala förhållanden menar Anders.

– Det var perfekt skördeväder i år. Det var sol och fint väder och aldrig några regnavbrott så vi körde på hela tiden, säger han.

Det tillsammans med att lantbrukarna får allt större och effektivare skördetröskor gör att det tröskas av större volymer på kortare tid och årets skördeperiod blev därför ovanligt intensiv.

Det har varit högt tryck på spannmålsanläggningar över hela landet – inte minst på den på Djurön utanför Norrköping.

– Lantmännens spannmålsmottagning på Djurön utanför Norrköping är motorn för lantbrukarna i Östergötland. Skörden är nu avslutad i regionen. Det var ett högt tempo under skördeperioden i år och vi tog emot totalt 78 000 ton spannmål på anläggningen på Djurön – vilket motsvarar 1 750 lastbilar.

Vad är det framför allt för grödor som ni tar emot där?

– Den stora volymen är höstvete. Sedan har havre ökat i år. Även korn är en stor gröda. 

Lantmännens silos på Djurön är Europas största spannmålsanläggning för export och har en kapacitet på 250 000 ton spannmål.

Anläggningen har ett fördelaktigt hamnläge med kajer där större båtar på 60 000 ton kan lastas.

Det skeppas bland annat vete till USA och Indien från den östgötska anläggningen.

Den är också viktig för andra närliggande regioner och en hel del spannmål från orter norr om Mälaren levereras hit.

– Anläggningen på Djurön är en av Lantmännens viktigaste mottagningsanläggningar och den största för export. En bra spannmålsmottagning i hela landet är avgörande för våra svenska lantbrukare och utgör en viktig del i livsmedelsvärdekedjan och Sveriges förmåga till självförsörjning, men även för export, säger Per Gerhardsson, chef för Lantmännens spannmålsinköp.

"Anläggningen på Djurön är en av Lantmännens viktigaste mottagningsanläggningar och den största för export", säger Per Gerhardsson.
"Anläggningen på Djurön är en av Lantmännens viktigaste mottagningsanläggningar och den största för export", säger Per Gerhardsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!