Kritiseras för att de boende är för gamla

Det kommunala stödboendet Ungbo kritiseras på nytt av, IVO för att flera av de boende är för gamla för att bo där.

Norrköpings kommun kritiseras på nytt av IVO för att ha för gamla ungdomar på stödboendet UngBo

Norrköpings kommun kritiseras på nytt av IVO för att ha för gamla ungdomar på stödboendet UngBo

Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Norrköpings kommun2019-09-13 09:00

Vid tidpunkten för inspektionen var det 49 ungdomar mellan 17 - 24 år inskrivna i verksamheten. Av dessa hade sex ungdomar fyllt 21 år, tre hade fyllt 22 år och två hade fyllt 24 år.

IVO, Inspektionen för vård och omsorg, har i tidigare beslut konstaterat samma brist då det framkom att verksamheten hade ungdomar inskrivna som var överåriga. Det framgick också då att verksamheten inte hade någon sluttid för hur länge en ungdom kan bo kvar i stödboendet. I beslutet vidtog IVO inga åtgärder utan förutsatte att nämnden skulle planera för utskrivning av de överåriga ungdomarna. 

Syftet med stödboendet är att den unge vid utskrivning ska kunna klara sin dagliga livsföring, fungera i skola eller annan sysselsättning, klara sin ekonomi, ha ett socialt nätverk och ha en meningsfull fritid. 

Om en ungdom som är inskriven vid stödboendet vid 21 års ålder fortfarande har behov av stödinsatser från socialtjänsten ska hen erbjudas det på annat sätt än inom stödboendet. Planering för ungdomar som har behov av fortsatt stöd efter stödboendet ska inledas i god tid innan ungdomarna fyller 21 år. 

Det framgick också då att verksamheten inte hade någon sluttid för hur länge en ungdom kan bo kvar i stödboendet. I Socialstyrelsens föreskrifter framgår att ett stödboende endast kan ta emot barn och unga i åldern 16-21 år. Det innebär att ungdomar som fyller 21 år inte längre kan vara inskrivna i stödboendet. Syftet med stödboendet är att den unge vid utskrivning ska kunna klara sin dagliga livsföring, fungera i skola eller annan sysselsättning, klara sin ekonomi, ha ett socialt nätverk och ha en meningsfull fritid. 

Ungdomar som har bedömts vara i behov av LSS-bostad kan inte nekas sådan bostad med hänvisning till att boendet redan är ordnat via Ungbo. Av förteckning över inskrivna ungdomar framgår att det finns ungdomar som är berättigade LSS-bostad men nekats det. Föreståndaren anger att anledningar till att ungdomarna har nekats LSS-bostad är de redan har ett boende på Ungbo och därför finns inte möjligheten att få egen bostad, vilket de enligt lagen har rätt till. 

Vid kommande tillsyn avser IVO, inspektionen för vård och omsorg att följa upp nämndens hantering av ungdomar som är beviljade LSS-bostad och som bor på Ungbo.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!