På ett chassi till en gammal militärlastbil står ett hus av trä. Det är enkelt byggt med liggande panel, smala fönster och en skorsten. På taket finns det solceller. En provisorisk trappa leder upp till ytterdörren – som står öppen för det mesta.

Vi har inte byggt någon permanent entré eftersom vi inte har tänkt bo kvar på den här platsen, säger David Roxendal.

Och när han säger att de ska flytta, då menar han att de ska ta huset med sig och placera det någon annanstans.

Artikelbild

| En vägg är målad med en färg gjord på ägg, öl och ett naturligt färgpigment, men de flesta ytorna i huset är trärena. ”En del var behandlat när det kom hit, som väggen som är byggd av ett vitvaxat tak”, säger David.

David och hans fru Eliza bor i ett hembyggt så kallat tiny house, ett minihus på 25 kvadratmeter inklusive sovloft. Huset är fullt mobilt – redo att rullas iväg när som helst.

Vi kan flytta enkelt och snabbt om vi vill. Reglerna för vårt hus är desamma som för husvagnar.

Naturkänsla

När man kliver in genom ytterdörren förstår man snabbt att det här inte är något skrytbygge med avancerade tekniska lösningar och galna idéer. Det är praktiskt, funktionellt, avskalat och enkelt. Men vackert, med organiska material och känslan av natur bevarad. I stället för att köpa lister har David sågat isär bakar, ”skalkarna” på trädstammarna som blir över när man sågar virke, med barken kvar. I hallen hänger kläder på krokar gjorda av grenar, en hylla på väggen består av två uppskruvade sockerlådor. Återbrukstänket är genomgående.

Artikelbild

| Köket är så gott som fullstort. Här lagar David och Eliza dagens lunch av egna grönsaker och egna ägg.

Inredningen är till största delen återvunnen eller lokalt producerad, lösningarna är okomplicerade och användarvänliga. Det ger ett liv som man aldrig kan skapa i en lägenhet med Ikea-inredning, säger David.

Slipper prylar

Artikelbild

| Att bo på 25 kvadrat innebär ett ständigt arbete att göra sig av med saker. Men en samling stränginstrument får plats på väggen till sovloftet.

Det flyttbara minihuset står uppställt i Stjärnsund, vackert beläget intill en sjö i södra Dalarna. Här odlar David och Eliza sin egen mat och håller egna höns.

Stjärnsund är en ekogemenskap, här bor folk som gillar att arbeta tillsammans och leva nära naturen. Vi har många utrymmen gemensamma med grannarna, som trädgårdsbod och verkstad. Så alla våra saker finns inte inne i huset.
Artikelbild

| I taket ovanför sovloftet sitter en tv som går att fälla ner. ”Vi är moderna människor även om vi lever enkelt, vi har fiberuppkoppling”, säger David Roxendal.

Och apropå saker, var gör man av alla sina prylar när man flyttar till ett hus på 25 kvadrat?

Det är en ständigt pågående process att gå igenom och sortera ut grejer som vi slänger eller ger bort. Men det är mest skönt att slippa alla saker. Och egentligen flyttade vi faktiskt till större – vårt förra hus var på åtta kvadrat!
Artikelbild

| ”Vi har strävat efter enkla, fungerande lösningar. Vi blev överraskade av hur otroligt trivsamt det blev, och vi saknar faktiskt ingenting", säger David.

Lever utomhus

Tanken är inte att ett minihus ska ersätta en villa, förklarar David, utan erbjuda ett annat sätt att leva, mer minimalistiskt och närmare naturen.

Artikelbild

| Kylskåpsdörren till höger om spisen är tillverkad av delar av några annars ruttna brädor som gick att rädda.

Vi lever större delen av vårt liv utomhus, vi kommer mest in för att laga mat och sova.

Visst går det att dra in vatten och avlopp till ett tiny house, men David och Eliza har valt en mer spartansk livsstil, både för miljöns och ekonomins skull. De använder ett torrdass och tvättar sig i sjön, eller i ett vedeldat badkar på vintern. Var tredje dag bär de in vatten i två 25-litersdunkar som kopplas till en kran i köket via en tryckpump.

Artikelbild

| Inget avlopp, men ett system för tvätt- och diskvatten. Paret använder naturliga och miljövänliga produkter för tvätt, disk och hygien. Bada gör man i sjön eller i det vedeldade badkaret utomhus.

Det är enklast möjliga. Det här systemet gör att vi inte slösar på vatten i onödan. Och vi konsumerar bara 15 liter per person och dag, det är en sjundedel av genomsnittet för en person i Sverige. Det mesta av vattnet återanvänds dessutom i bevattning.

Komposterbart

Artikelbild

| Hunden Tiggy har nyss fått valpar och fick då ett eget tiny house. ”Det gick inte att sova när valparna gnydde i huset”, säger Eliza.

David har byggt parets hus själv och håller också kurser för andra som vill bygga. På vintern tar han ner träd i skogen tillsammans med grannarna och flyttar dem med hjälp av häst; virket tillverkas på det egna sågverket.

Sträckan från skog till hus blir bara några kilometer.
Artikelbild

| Davids och Elizas tiny houe är byggt på ett lastbilschassi och är fullt mobilt, det är bara att flytta till en annan plats om andan faller på. "Entrén är inte färdigbyggd, vi kommer nog inte att bo kvar på just den här platsen”, säger David.

Huset består till 90 procent av komposterbart material – trä, ull och lera. Mycket av materialet är återbrukat.

När naturbrädorna tar slut bygger vi av annat, säger David och visar bänkskivan i köket som är byggd av en innervägg från ett hus i närheten. Kylskåpsdörren består av virke som gick att rädda från några ruttna brädor, en vägg är en vitvaxad panel som tidigare har varit ett innertak – det är ett Blocket-fynd. Bakom arbetsytan i köket sitter en korrugerad plåt som David och Eliza fick av en granne.
Artikelbild

| Naturen är närvarande i huset. Grenar blir krokar, klykor och gardinstänger.

Det är praktiskt att den är magnetisk, då kan vi fästa saker på den. Köket är nästan fullstort, och så har vi gasolspis, det är lyx!

Smart förvaring

Artikelbild

| Den korrugerade plåten hade stått i en lada i decennier när David fick den till sitt husbygge. Den är praktiskt nog magnetisk.

Utöver köket, den lilla hallen och sovloftet finns en gemensamhetsyta där David och Eliza äter, läser och umgås. Det är högt i tak och känns luftigt och rymligt. En liten gjutjärnskamin är husets enda värmekälla.

Det räcker bra för ett så litet hus och vi har isolerat med fårull. Om vi hade haft direktverkande el hade det kanske kostat 3 000 kronor att värma upp huset en hel vinter.

Under soffan finns korgar för förvaring, liksom under trappan till loftet. Under trappan finns också plats för en garderob. Att bygga själv ger stor frihet att hitta lösningar som passar.

Man är fri att skapa hela tiden, man kan komma på att man plötsligt vill ha en plattform här eller en igelkott på väggen – då fixar man det, säger David, samtidigt som Eliza kommer in i huset med ett knippe grönkål och några ägg och börjar tillaga dagens lunch.