– Jätteroligt att vi i besättningen på vår Scania L50 från 1972, vann det här prestigefyllda priset, säger Mikael Strid. Och när det gäller bilen kan jag berätta att den tjänstgjort på brandstationerna både i Skärblacka och i Arkösund, innan den pensionerades från aktiv tjänst 2010.

Det var Helsingborgs brandkårs Museiförening som arrangerade årets veteranbrandbilsrally, i samarbete med Brandhistoriska Sällskapet och så här lät juryns motivering till klädpriset:

” En välklädd brandgrupp med kvinnlig ledning, i tidstypiska brandoveraller med komplett utrustning och andningsskydd ”

Artikelbild

Styrkeledren Ylva Fröjd med guldhjälmen för bästa klädsel.

Medverkade i klädtävlingen gjorde chauffören Mikael Strid, styrkeledaren Ylva Fröjd, rökdykarna Fredrik Påhlman och Ulf Eklund.

– Vi hade som avsikt med vårt klädval, att avspegla en liten brandkår från förr, dess arbetssätt och utseende, säger Mikael Strid.

Var finns bilen och guldhjälmen nu?

– Både bilen och guldhjälmen, en gammal brandhjälm helt i polerad mässing finns nu att beskåda i Brandkårsmuseet i Simonstorp och det är ett vandringspris, som vi får ha kvar till nästa års tävling.

Artikelbild

Här ses hela gänget från Brandkårsmuseet i Simonstorp, som tog hem priset för bästa klädsel. Det var de orangeklädda som vann.

Gänget från Simonstorp hade några mycket trevliga dagar i Helsingborg och guldhjälmspriset satte förstås extra glans på utflykten till Skåne.

– Det här är en sammankomst där man träffas, utbyter idéer, hjälper varann med sådant som rör gamla brandbilar och brandkårer från förr, säger Mikael Strid. Samtidigt kör man en kortége genom att åka en rundslinga med sina gamla brandfordon, den här gången alltså genom Helsingborg.