– Vill man ha en förändring måste man vara förändringen, säger 28-åriga Isabelle Nilsson när hon motiverar varför hon brinner för självhushåll och ekologisk odling. Och hon får inte oväntat medhåll av sambon Mikael Book, 32 år.

De tar emot på den lilla gården i Boka, utanför Grytgöl, som varit deras hem sedan februari 2015. Här odlas bland annat vitlök, isbergssallad och rödbetor i långa rader. På gården bor också ett antal höns och två grisar.

– Grisarna är mina arbetskamrater, de äter rent så att jorden sedan kan användas för odling, säger Mikael.

Artikelbild

| Isabelle Nilsson och Mikael Book som bor i Boka med de två barnen fem och tre år gamla, stortrivs på sin lilla gård. Härifrån driver de företaget Boka Grönsaker.

För här finns inga motorredskap. De redskap som används är de som drivs med handkraft. Och det har visat sig att det fungerar riktigt bra. Så bra att paret nu kommer att kunna leverera grönsaker till kunder efter ett prenumerationssystem.

– Vi satte en gräns på tio nu i början och det blev fullt direkt. Nästa år hoppas vi kunna levererar till dubbelt så många, säger Isabell, som också är konstnär och även jobbar med olika integrationsprojekt. Mikael kör jordbruket på heltid.

De är självhushållande på grönsaker, kryddor kött och ägg. Tanken är att plantera bärbuskar och fruktträd för att även kunna skörda eget där. Planen är också att bygga två större växthus för att kunna leverera grönsaker längre tid på året.

–  Det gäller alltid att våga prova, konstaterar Mikael som samtidigt medger att jobbet tär en del på kroppen.

Artikelbild

| Mina arbetskamrater, säger Mikael Book med ett skratt och ger de två grisarna lite uppmärksamhet.

– Men det här är verkligen drömmen för oss. Jag trodde bara inte att den skulle blir verklig, säger Isabelle och Mikael håller med i ett stort leende.