Traditionen har pågått sedan 1943 och på midsommaraftonseftermiddagen anordnades Polustuståget i Grytgöl för 76:e året i rad.

Tusentals personer kantade vägarna för att följa vagnarna, som alltid bjuder på fyndiga rim om aktuella ämnen från det senaste året.

– Vi är en kommitté på ungefär tio personer som egentligen håller på året runt med rimmen, men det blir mer intensivt ju närmare vi kommer. Vi har säkert spånat på 500 rim, det går åt 70-80 rim i ett Polustuståg, berättar Göran Gustafson, ordförande i arrangerande Grytgöls IK.

Artikelbild

| Greta Thunbergs klimatkamp var ett givet inslag.

Klimatkämpen Greta Thunberg, turerna kring Swedbank och tv-serien Game of Thrones var exempel på rimfyllda vagnar.

"Äntligen slut på drakkrigsflummet, men vad ska vi nu prata om i fikarummet" och "Att följa serien är som ett knark, man ser drakar, snö och en stor stark", rimmades det fyndigt om den populära tv-serien.

"Greta ska ta båten över havet, för att i FN föra fram miljökravet" och "Hade hon verkligen blivit hörd, om hon inte var av kändisbörd", skämtades det om miljöaktivisten.

– Det blev kanonbra när Göran Persson gick in som styrelseordförande i Swedbank och utlovade storstädning. Det blev givet att ha med.

Artikelbild

| Game of Thrones hade en självklar plats i tåget.

"Från ryssarna hörs jubel, när bankerna tvättar svart rubel" och "I början gick det lätt, med väloljad pengatvätt", var några gliringar.

På lokal nivå delades det ut ett antal kängor till Finspångs nya cricketplan på Mollevallen.

Artikelbild

| Andreas "Dressa" Henrysson har alltid en aktiv roll i tåget.

– Det finns bara sju spelare och inget lag att spela emot, klart vi måste ha med det, säger Göran Gustafson.

Räddningstjänsten, musikgruppen Queen och de speciella cyklarna var andra inslag under tågparaden, som totalt är fyra kilometer, från Björkliden, genom samhället och tillbaks till festplatsen.

Artikelbild

| Queen var ett av musikinslagen på vagnarna.

– Vi har 300 funktionärer som är igång under eftermiddagen, varav cirka 130 i Polustuståget. Vi säljer 35 000 lotter på tre timmar. Det skulle inte vara möjligt om det inte fanns kontanter, det får inte bli för långa köer, då tröttnar folk. Därför har vi en swishomat, där det går att swisha och få kontanter i handen.

Hur känns det att traditionen funnits i så många år och att den alltid är ett populärt midsommarfirande?
Artikelbild

| De speciella cyklarna är alltid ett sevärt inslag.

– Det känns alldeles utmärkt. Polustus har varit själva uppbyggnaden av föreningen. Det samlar folk. Personer i alla åldrar hjälper till, den yngsta som är med är två år. Barnen får vara delaktiga från början och fortsätter sedan vara med. Hela familjer är engagerade, konstaterar Göran Gustafson.