Beslutet att arrangera en pridefestival i år togs sedan olika högerrörelser börjat sprida de så kallade "finspångsmemen" . Memen (uttryck för att beskriva bilder eller filmer som blir internetfenomen) trycker på att Sverige bör avrätta "folkförrädare" under de fiktiva Finspångsrättegångarna vilket går att likna med verklighetens Nürnbergrättegångarna (varför man valde just Finspång är oklart).

– Vi har tänkt på det under en längre tid men när det här kom upp kände vi att det var dags. Nazisterna tror att Finspång är ett ställe där de hör hemma men vi ska visa att det här bara finns kärlek och mångfald, säger Joakim Hansen, arrangör.

Tillsammans med Lilibet Gustafsson arrangerar han den partipolitiskt och religiöst obundna pridefestivalen. Sedan evenemanget släpptes på Facebook har flera hundra visat sitt intresse och hela festivalen startar såklart med ett pridetåg.

Artikelbild

| Arkivbild från prideparad i Linköping.

– Pride är inte bara till för de som är aktiva i hbtq-rörelsen. Vem som helst kan gå med i tåget för det handlar om att visa sin kärlek till Finspång och alla de som bor här. Alla finns och alla behövs, säger Joakim.