I fönstret på frisörsalongen På Håret i centrala Finspång hänger bilden på modellen som gav 34-åriga Linda Skrucke en biljett vidare i den tävling som arrangeras av tyska Goldwell. Beskedet fick hon i juni.

– Uppgiften var färga och klippa och sedan skicka in en bild på resultatet. Det gjorde jag i maj. Och jag vågade gå lite utanför den normala, ta ut svängarna, säger hon och fortsätter:

– Inspirationen fick jag från en blus som jag hade sett och jag skapade sedan frisyren utifrån den. Det är härligt med modeller som vågar, men det handlar inte bara om färg utan om att plocka fram modellens drag.

Linda Skrucke valde frisöryrket eftersom hon menar att hon har lite av en kreativ ådra och tycker om att jobba med människor. Hon gick en privatutbildning och de två sista lärlingsåren gjorde hon på På Håret och blev kvar. Att det var rätt yrke känner hon än mer nu.

– Det är klart att vinsten visar att man är duktig på det man gör, konstaterar hon.

I slutet av september är det dags för ett 100-tal finalister från hela världen att göra upp i en tävling som avgörs i Wien.

– Då är det meningen att jag ska skapa den här frisyren live på plats. Vinnaren får sedan vara delaktig i den nya kollektionen som det arrangerade företaget tar fram för kommande år, säger hon.

Är det någon som har sett bilden och velat ha exakt samma frisyr och färger som modellen har?

– Nej, det är nog ingen som har vågat, men det finns de som har inspirerats av den och då kan man plocka smådelar.