Varje år sedan 2004 har Håll Sverige Rent genomfört kampanjen som fått flera tusen svenskar att gå ut och plocka skräp. Den riktar sig främst till skolor och förskolor där skräpplockningen sker i pedagogiskt syfte. I år deltog 690 647 skärpplockare och det är drygt 14 000 fler än förra året.

I Finspångs kommun har under våren 2745 barn gett sig ut och städat. Det placerade kommunen på tio-i-topp-listan över de kommuner som hade störts andel skräpplockande barn.

Insatsen visar sig nu inte bara lett till att det blivit rent och snyggt, utan också att kommunen vunnit och därmed är bäst bland de 265 kommuner som var anmälda. Vinsten grundar sig även på de aktiviteter som anordnades i samband med skräpplockningen.

– Det är fantastiskt att se det engagemang som finns bland barn och vuxna i Sverige. Att Finspång vinner beror dels på att så många barn deltog i skräpplockningen men även på att kommunen arrangerade så mycket bra aktiviteter, säger Johanna Ragnartz, vd för Håll Sverige Rent i ett pressmeddelande.

Hugo Andersson (C) samhällsbyggnadsråd i Finspångs kommun säger, även han i ett pressmeddelade:

– Vårt fleråriga arbete med Håll Sverige Rent har gett ett riktigt bra resultat och vi är oerhört stolta över engagemanget hos våra barn, ungdomar och pedagoger. För att lyckas hålla rent och fint även i framtiden är den uppväxande generationen nyckeln till lösningen.

Vinsten består av en konsert med Electric Banana Band och Bröderna Norberg den 7 september.